Parlamentul Spaniei a suspendat patru deputaţi catalani pro-independenţă

Camera inferioară a parlamentului spaniol a suspendat vineri patru deputaţi catalani pro-independenţă, care sunt judecaţi pentru tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017, dar, deşi se află după gratii, au fost aleşi la legislativele de luna trecută, relatează AFP.

"Biroul Camerei deputaţilor îi declară automat suspendaţi de la exercitarea mandatului" pe Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull şi Jordi Sanchez, a anunţat preşedinta camerei, Meritxell Batet (socialişti), după o consultare cu juriştii instituţiei.

Aceasta a precizat că a cerut un nou raport privind pragul majorităţii în cameră, în condiţiile în care suspendarea celor patru poate avea serioase consecinţe politice pentru şeful guvernului socialist, Pedro Sanchez, care a câştigat alegerile de la sfârşitul lui aprilie, dar fără a obţine o majoritate absolută.

Dacă în urma suspendării numărul deputaţilor consideraţi în funcţie se reduce şi se diminuează şi pragul majorităţii absolute, reconfirmarea în post a lui Sanchez, în urma unui vot de învestitură prevăzut iniţiat pentru începutul lui iulie, nu ar pune niciun fel de problemă, întrucât nu ar mai fi nevoie de susţinerea sau abţinerea separatiştilor catalani. În schimb, dacă deputaţii suspendaţi îşi cedează locul supleanţilor, premierul socialist va avea din nou nevoie de sprijinul lor pentru a fi învestit pentru un nou mandat.

Cei patru deputaţi sunt acuzaţi de rebeliune pentru faptul că au organizat referendumul privind autodeterminarea Cataloniei în pofida interzicerii acestuia de către justiţie, înaintea efemerei declarări a independenţei regiunii, una din cele mai prospere din Spania, în octombrie 2017. Mai mult, sunt acuzaţi şi de abuz de fonduri publice pentru organizarea votului.

Un al cincilea legislator, senatorul catalan Raul Romeva, acuzat şi el de rebeliune şi deturnare de fonduri, urmează să fie suspendat la rândul său de camera superioară a legislativului spaniol.

Cei cinci, aflaţi în arest preventiv, au putut ieşi marţi temporar din închisoare pentru a depune jurământul, în aplauzele susţinătorilor, cu toate că vacarmul creat de deputaţii partidului de extremă dreapta Vox, care băteau în bănci, le-a acoperit total vocea.

Procesul lor s-a deschis în februarie la Curtea Supremă spaniolă, sentinţa fiind aşteptată în toamnă.

Oriol Junqueras, fost vicepreşedinte al guvernului regional catalan şi liderul partidului Stânga republicană catalană (ERC), candidează şi la alegerile europene, în fruntea unei liste care mai cuprinde candidaţii formaţiunii pro-independenţă EH Bildu din Ţara Bascilor şi naţionalişti din Galicia.

Marele său rival, Carles Puigdemont, fost preşedinte al guvernului catalan, care trăieşte momentan în Belgia pentru a scăpa de urmăririle justiţiei spaniole, candidează şi el la europene, în fruntea unei liste cu independentişti catalani.

Amândoi speră să fie aleşi deputaţi europeni pentru a putea denunţa în Parlamentul European statul spaniol, pe care îl acuză de lipsă de democraţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel