Parlamentul Poloniei a adoptat lege controversată, contestată de Bruxelles și Curtea de Justiție UE

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Parlamentul din Varșovia a aprobat o lege contestată de Uniunea Europeană.

Camera inferioară a Parlamentului polonez, Dieta, a aprobat o lege controversată, destinată să pedepsească judecătorii care contestă reformele judiciare promovate de guvernul actual de la Varșovia, dar care sunt criticate de Bruxelles și de Curtea de Justiție a UE, conform Agerpres.

Textul a fost respins de Senat, dar a fost aprobat definitiv de 234 de deputați conservatori, 211 de membri ai opoziției opunându-se. Andrzej Duda are ultimul cuvânt privind legea, însă el provine din Partidul Lege și Justiție, aflat la putere și susținător al schimbărilor.

Regim de urgență

Proiectul de lege a fost pregătit şi votat în regim de urgență de către PiS, ca reacție la decizii ale Curții de Justiție a UE (CJUE) şi Curții Supreme poloneze care contestă anumite părți ale reformelor judiciare controversate, aflate la originea conflictului.

În timp ce guvernul afirmă că aceste reforme sunt destinate să lupte împotriva corupției, opoziţia acuză PiS de o „lovitură de stat".

Comisia Europeană vrea oprirea legii

Comisia Europeană a cerut Varșoviei să suspende introducerea textului şi să consulte experți internaționali.

Comisia de la Veneţia, organ al Consiliului Europei însărcinat cu probleme ale statului de drept, a considerat de asemenea că acest text „subminează independența judiciară" şi a recomandat Parlamentului polonez „să nu aplice amendamentele propuse şi să găsească alte soluții".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel