Parlamentul israelian a iniţiat procesul autodizolvării înaintea anticipatelor. Netanyahu încearcă să găsească o majoritate

Foto Pexels
Foto Pexels

Deputaţii israelian au aprobat miercuri în primă lectură dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate, la două zile după ce Naftali Bennett, care conduce o coaliţie fragilă şi eterogenă formată din opt partide, a acceptat să renunţe la postul de premier, relatează agenţiile AFP şi EFE.

O serie de proiecte de lege pentru dizolvarea Knessetului (parlamentul) au fost aprobate cu o largă majoritate în primă lectură. Un text final ce va reuni toate aceste proiecte de lege urmează să fie studiat şi validat într-un comitet parlamentar şi votat apoi în alte trei lecturi în parlament.

Premierul Naftali Bennett şi ministrul de externe Yair Lapid şi-au anunţat intenţia de a dizolva parlamentul

Premierul Naftali Bennett şi ministrul de externe Yair Lapid şi-au anunţat luni intenţia de a dizolva parlamentul, după epuizarea tuturor încercărilor de stabilizare a coaliţiei, o decizie ce va provoca al cincilea rând de alegeri anticipate în mai puţin de patru ani.

Cu o majoritate parlamentară foarte redusă şi divizată în privinţa unor chestiuni politice majore precum conflictul israeliano-palestinian şi chestiuni statale şi religioase, alianţa formată din partide de dreapta, de centru şi de stânga, plus o formaţiune arabă, a început să se fractureze după ce câţiva membri au ieşit din coaliţie.

Când ar putea avea loc alegerile

Conform presei locale, alegerile ar putea avea loc la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lui noiembrie.

Până atunci, dacă actul normativ de dizolvare a Knessetului va fi adoptat, Yair Lapid va fi premier interimar. Opoziţia condusă de fostul premier Benjamin Netanyahu caută însă formule de a compune o majoritate la limită cu ajutorul căreia să poată forma un nou guvern şi încearcă pentru aceasta să convingă deputaţi din actuala coaliţie, dar până în prezent fără succes.

Potrivit presei, nici blocul anti-Netanyahu şi nici partidul Likud al fostului premier care s-ar alia cu partide naţionaliste şi ultra-religioase nu ar obţine în alegeri o majoritate clară pentru a forma guvernul, ceea ce ar putea arunca Israelul într-o nouă spirală electorală cu alegeri anticipate succesive.

Citește și - Criză politică în Israel, premierul Bennett demisionează. Netanyahu: Oamenii zâmbesc! S-a întâmplat ceva măreţ

Naftali Bennett, premierul israelian, a decis să demisioneze. Parlamentarii vor vota săptămâna viitoare pentru dizolvarea legislativului, lucru care va duce la a cincea rundă de alegeri din ţară în doar trei ani. Fostul premier israelian Benyamin Netanyahu a reacţionat rapid. 

Bennett va fi înlocuit de ministrul de externe Yair Lapid, partenerul său în coaliţia care a pus capăt, în urmă cu 12 luni, guvernării record de 12 ani a fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, scrie Reuters.

Lapid, un fost jurnalist care conduce cel mai mare partid din coaliţie, va ocupa funcţia de prim-ministru interimar până când vor putea fi organizate noi alegeri.

"Ne aflăm astăzi în faţa dumneavoastră într-un moment care nu este uşor, dar cu înţelegerea că am luat decizia corectă pentru Israel", a declarat Bennett într-o declaraţie televizată, alături de Lapid, citat de Mediafax.

Joe Biden urmează să vină în Israel

Săptămâna viitoare va avea loc un vot în parlament, după care Lapid va prelua funcţia de premier, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Bennett.

Mişcarea vine cu doar câteva săptămâni înainte de o vizită planificată a preşedintelui american Joe Biden, pe care guvernul se baza pentru a ajuta la stimularea legăturilor de securitate regională împotriva Iranului, inamicul de lungă durată al Israelului.

Cu toate acestea, coaliţia formată din opt partide, care include partide de dreapta, liberale şi arabe, cu diferenţe profunde în chestiuni care variază de la religie la problema palestiniană, s-a confruntat cu tensiuni tot mai mari, în timp ce mica sa majoritate a fost redusă de dezertări. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel