Parlamentul francez autorizează paşaportul sanitar până la 31 iulie 2022

Parlamentul francez autorizează paşaportul sanitar până la 31 iulie 2022
Parlamentul francez autorizează paşaportul sanitar până la 31 iulie 2022

Parlamentul francez a autorizat vineri prelungirea folosirii 'paşaportului sanitar' până la data de 31 iulie 2022, aşadar până după alegerile prevăzute în primăvară, o decizie puternic criticată de opozanţii guvernului, transmite AFP. 

Adunarea Naţională, forul decizional, a aprobat proiectul lege de 'vigilenţă sanitară' propus de guvern şi respins cu o seară în urmă de către Senatul dominat de dreapta. Legea prevede, între altele, ca paşaportul sanitar să fie posibil până la 31 iulie, dacă guvernul nu va decide eliminarea lui mai devreme, prorogarea regimului tranzitoriu de ieşire din starea de urgenţă sanitară (cu măsuri restrictive în ce priveşte manifestaţiile, circulaţia persoanelor ş.a.), posibilitatea pentru directorii instituţiilor şcolare să aibă acces la statutul de vaccinare al elevilor.

'Paşaportul sanitar' împotriva COVID-19 restrânge accesul în numeroase locuri publice

'Paşaportul sanitar' împotriva COVID-19 restrânge accesul în numeroase locuri publice precum baruri, cafenele, cinematografe sau mijloace de transport pe distanţă lungă. El le este eliberat persoanelor vaccinate cu schemă completă sau care prezintă un test negativ recent. Atât opoziţia de dreapta, cât şi cea de stânga au denunţat un 'cec în alb', care 'se prelungeşte până după alegerile prezidenţiale şi legislative' prevăzute începând din aprilie, în timp ce partidul 'Franţa nesupusă', stânga radicală, a criticat şi 'autoritarismul sanitar al guvernului' şi riscurile de derivă către o 'societate a controlului generalizat'.

VEZI ȘI Bătaie la protestele masive din Franța contra restricțiilor și a 'Paşaportului sanitar extins'. Macron și Castex, luați la țintă / VIDEO

'Dispoziţiile textului sunt pe deplin justificate de situaţia sanitară şi de evoluţia sa în lunile următoare', a arătat secretarul de stat pentru familie, Adrien Taquet, în deschiderea dezbaterilor de vineri, în contextul în care epidemia de COVID-19 dă semne de relansare, în pofida unei rate de vaccinare de peste 75%. Miercuri, guvernul a mai anunţat că masca va deveni din nou obligatorie de săptămâna viitoare în şcolile primare din 39 de departamente, unde rata de incidenţă a depăşit pragul de 50 de infectări la 100.000 de locuitori.

Partidul Republicanii (conservator) şi stânga au anunţat deja recursuri la Curtea Constituţională

În parlament, raportorul Jean-Pierre Pont (LREM, majoritatea prezidenţială) a chemat 'să nu fie lăsată garda jos' şi a subliniat că OMS se teme de '500.000 de decese în Europa în următoarele patru luni'.

Partidul Republicanii (conservator) şi stânga au anunţat deja recursuri la Curtea Constituţională. Legea nou adoptată mai prelungeşte starea de urgenţă în departamentele de peste mări Guyana şi Martinica până la 31 decembrie.

VEZI ȘI Sănătatea mintală s-a deteriorat în Franța lui Macron. 59% din oameni suferă de tulburări de somn (sondaj)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel