Parlamentul European, vot decisiv pentru anul 2018

Parlament European
Parlament European

Parlamentul European a votat astăzi pentru desemnarea anului 2018 ca Anul European al Patrimoniului Cultural. Claudia Țapardel, eurodeputată PSD, se numără printre inițiatorii demersului. 

Parlamentul European a votat astăzi în plenul de la Bruxelles propunerea Comisiei Europene de a desemna anul 2018 ca Anul European al Patrimoniului Cultural, o inițiativă prin care se urmărește aducerea istoriei și valorilor europene în centrul atenției publice.

Printre cei care din spatele acestei idei și a demersurilor realizate în ultimii ani, se află și eurodeputatul român Claudia Țapardel, membru în Comisia pentru Transport și Turism și Co-Președinte al Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului din legislativul european.

[citeste si]

”Desemnarea lui 2018 ca Anul European al Patrimoniului Cultural este o victorie a Parlamentului European, dar și a zecilor de organizații europene și autorități publice naționale, care au susținut această idee în fața Comisiei.” a declarat aceasta după votul din plenul reunit la Bruxelles.

„Țelul acestei inițiative este celebrarea patrimoniului cultural european, în toate formele lui, în vederea întăririi sentimentului unei identități europene, dar și tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce privește impactul digitalizării, presiunii asupra mediului sau traficului de bunuri culturale. Sunt totuși dezamăgită de faptul că, deși această măsură vine în sprijinul culturii europene, bugetul alocat este unul insuficient pentru toate obiectivele, iar contribuția turismului este ignorată de textul parlamentului. Aceasta deși legătura evidentă dintre turism și cultură a fost recunoscută în repetate rânduri chiar de către Comisia Europeană prin Comisarul Tibor Navracsics. Nu cred că ne permitem să tratăm Anul European ca pe o simplă campanie de imagine. Mi-aș dori, în schimb, să îl privim ca pe o oportunitate de a evidenția cum sinergia dintre turism și patrimoniu cultural contribuie la promovarea a tot ce are Europa mai de preț.” a subliniat europarlamentara.

”Le promit tot sprijinul meu”

Anul Patrimoniului Cultural, o oportunitate pentru România Vorbind despre Planul de Acțiuni care va trebui elaborat pentru implementarea Anului Patrimoniului Cultural, Țapardel a explicat că acesta prezintă o șansă unică pentru promovarea turismului și patrimoniului cultural din România: ”O idee pe care am susținut-o în ultimii ani a fost că Anul European al Patrimoniului Cultural trebuie să fie marcat în toate statele membre, iar Planul de Acțiuni pregătit de Comisie în parteneriat cu stakeholderii din zona culturii și a turismului trebuie să promoveze inclusiv comorile ascunse ale Europei. Acest lucru este o oportunitate deosebită și pentru România, o țară cu un patrimoniu cultural impresionant în contextul european, dar cu o industrie a turismului încă insuficient finanțată. În sensul sprijinirii acestuia, dar și pentru a evidenția punțile care se creează între state prin intermediul culturii, am dat mereu exemplul marelui sculptor Constantin Brâncuși, a cărui operă se găsește atât în țara noastră, cât și în marile muzee ale lumii. Lista acestor comori românești care pot primi finanțare de la UE poate însă continua. Aș aminti aici de mănăstirile din Moldova, de comunitățile din Delta Dunării sau de castelele transilvănene. De aceea, este important ca organizațiile de turism sau din sfera culturală din țara noastră, precum și autoritățile publice, să se mobilizeze pentru a propune Comisiei un set de idei pe care să le implementăm în 2018. Ca membru în Parlamentul European, le promit acestora tot sprijinul meu în conturarea unei strategii de comunicare cu instituțiile de la Bruxelles, și voi continua să aduc în discuție nevoile turismului românesc în fața partenerilor europeni.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel