Parlamentul European, DECIZIE radicală împotriva fostului preşedinte separatist al guvernului catalan Carles Puigdemont

Carles Puigdemont, interviu. foto: captură video
Carles Puigdemont, interviu. foto: captură video

Parlamentul European (PE) îi interzice complet accesul în sediile sale fostului preşedinte separatist al guvernului catalan Carles Puigdemont, după ce justiţia spaniolă a emis luni un nou ordin european de arestare şi extrădare împotriva lui, au confirmat pentru Efe surse parlamentare, care au subliniat că decizia se încadrează în 'cooperarea dintre statele membre şi instituţiile europene'. 

Legislativul european a luat o decizie similară în noiembrie 2017, când a fost emis primul ordin de arestare împotriva fostului preşedinte al guvernului regional catalan, care se refugiase în Belgia la sfârşitul lunii octombrie a acelui an, la scurt timp după un referendum ilegal de independenţă.

Judecătorul Curţii Supreme spaniole Pablo Llarena a reactivat luni ordinul european de arestare şi extrădare împotriva lui Puigdemont pentru infracţiunile de rebeliune şi delapidare. Anterior Curtea Supremă a condamnat nouă lideri catalani la pedepse cu închisoarea de până la 13 ani din cauza organizării referendumului ilegal de 'autodeterminare' la 1 octombrie 2017 şi a proclamării unilaterale a independenţei de către parlament pe 27 octombrie acelaşi an.

Puigdemont, care a fost ales europarlamentar la ultimele alegeri europene dar nu a putut să-şi preia mandatul, a ajuns la Parlamentul European pentru prima dată în martie acest an pentru a participa la inaugurarea unei expoziţii dedicate limbii catalane, organizată în cadrul PE, în calitate de invitat al eurodeputatului pe atunci Ramon Tremosa (Partidul Democrat European Catalan, PDeCAT).

Cu toate acestea, la sfârşitul lunii mai, lui nu i s-a permis accesul în sediul instituţiei de la Bruxelles pentru a începe procedurile de a fi acreditat ca membru al Parlamentului European, întrucât legislativul a suspendat procedura provizorie în aşteptarea primirii notificărilor oficiale ale autorităţilor naţionale privind conţinutul listei oficiale a eurodeputaţilor, pe care el nu figura, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel