Parlamentul European a votat raportul Matic. Este consemnat dreptul universal de a avorta

Raportul Matic a fost adoptat de Parlamentul European și prevede dreptul universal al femeilor să avorteze.

Parlamentul European a trecut cu ușurință raportul prin care accesul la avort devine un drept fundamental al omului, transmite Politico.eu. În prezent, Polonia și Malta interzic acest drept al femeilor, de unde și controversele în jurul acestui raport.

Rezoluția cere statelor membre Uniunii Europene să recunoască că orice interferență a accesului la contracepție, tratamente pentru fertilitate, îngrijire maternă și avort „constituie încălcări ale drepturilor omului”. Astfel, UE le solicită țărilor membre să „condamne orice încercare de a limita accesul” la aceste servicii universale. 378 de parlamentari europeni au votat pentru, în timp ce alți 255 au votat împotrivă.

Textul este scris de croatul Predrag Fred Matic și raportul îi poartă deseori numele în presă. În pachet se critică și „clauza conștiinței” care permite doctorilor să refuze să facă o operație de avort dacă nu cred în această practică. Astfel, stoparea unui avort „pe baze religioase sau care țin de conștiință”, se arată în text, „pune în pericol viețile și drepturile femeilor”.

O nouă eră a Uniunii Europene, după o puternică agenda regresivă

„Acest vot marchează o nouă eră a Uniunii Europene și este prima opunere reală la agenda regresivă care a batjocorit drepturile femeilor europene ani întregi”, a transmis europarlamentarul Matic, într-un comunicat. Chiar dacă această rezoluție nu este și obligatorie, iar mesajul principal este bazat pe consens, textul a stârnit controverse uriașe din partea europarlamentarilor conservatori care au fost susținuți de organizațiile pro-viață care au susținut o campanie acerbă împotriva avortului.

Contestatarii provin din Partidul Popular European și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. „Avortul nu este un drept al omului”, a transmis europarlamentara spaniolă Rosa Estaras Ferragut, membră a PPE. „Ar putea fi un drept legal, care poate fi acceptat în unele state membre, dar nu un drept al omului”. „Nu poți ideologiza un drept al omului, aceasta nu este democrație și nu este ceea ce vreau să văd de la Europa”, a conchis spaniola.

Legislația prevede dreptul persoanelor transsexuale de a naște

S-a speculat că și bărbații au dreptul să nască odată cu raportul Matic, fapt ridiculizat în presă. În pachetul de principii se află dreptul bărbaților transsexuali (n.r., care au fost femei în trecut) și altor persoane non-binare să rămână însărcinate și să nască. În plus, aceste persoane au dreptul de a beneficia de toate serviciile privind sarcina fără discriminare pe baza identității lor de gen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel