Parlamentul European a pregătit o rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

parlamentul-european
parlamentul-european

Parlamentul European a pregătit o rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în urma amânării în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la 22 septembrie a votului privind intrarea celor două ţări în zona de circulaţie fără frontiere din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei.

Conform unei variante preliminare a proiectului rezoluţie care va fi supus la vot la miniplenara PE de la 12-13 octombrie de la Bruxelles, legislativul european cere statelor membre "să-şi respecte angajamentele conform cadrului legal al UE privind criteriile de aderare la Schengen şi să nu ofere prioritate populismului naţional", informează Agerpres.

Documentul recomandă de asemenea statelor membre "să ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria şi România pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen".

Proiectul de rezoluţie reaminteşte că "ambele state şi-au reconstruit şi reorganizat fundamental sistemele de management integrat al frontierei prin investiţii substanţiale în autorităţile de aplicare a legii prin instruire şi tehnologie de ultimă generaţie şi şi-au întărit vizibil cadrul insituţional şi legal, lucru recunoscut de toate rapoartele de evaluare Schengen".

Documentul reaminteşte totodată "sprijinul constant şi solidaritatea arătată de Bulgaria şi România ca parteneri de încredere în Europa de Sud-Est şi contribuţia lor constantă la securitatea frontierelor în această parte a Uniunii Europene, spre exemplu prin participarea la operaţiuni importante ale Frontex menite să contracareze migraţia ilegală".

Parlamentul subliniază faptul că "ambele ţări au implementat pe deplin acquis-ul Schengen, care reprezintă singura condiţie necesară pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, aşa cum a fost stabilit prin Tratatul de Aderare şi de cadrul legal existent al UE".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel