Parlamentul European a declarat Uniunea Europeană ca ”Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTIQ”

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care declară spaţiul Uniunii Europene "Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTIQ". Această iniţiativă politică vine la doi ani după atacurile Poloniei asupra persoanelor LGBTI prin crearea unor aşa-numite "Zone libere de LGBTI", regiuni întregi care se poziţionau ferm împotriva comunităţii LGBTI. 

Rezoluţia Parlamentului European numeşte direct numeroasele violări de drepturi din cauza cărora suferă în continuare persoanele lesbiene, gay, bisexuale, trangender, intersex şi queer din spaţiul comunitar şi declară UE drept un spaţiu în care drepturile şi libertăţile persoanelor LGBTIQ sunt apărate.

Ca răspuns la retragerea drepturilor LGBTIQ în unele țări ale UE, în special Polonia și Ungaria, deputații europeni au declarat joi UE „Zona de libertate LGBTIQ”.

La doi ani după ce prima autoritate locală poloneză s-a declarat „zonă fără LGBTIQ”, Parlamentul a declarat că UE este„ „Zona de libertate LGBTIQ” într-o rezoluție adoptată cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri.

Din martie 2019, peste 100 de regiuni, județe și municipalități poloneze au adoptat rezoluții care se declară libere de „ideologia” LGBTIQ. Conform acestor rezoluții, guvernele locale ar trebui să se abțină de la încurajarea toleranței față de persoanele LGBTIQ și să retragă asistența financiară din partea organizațiilor care promovează nediscriminarea și egalitatea.

Creșterea discriminării și atacurilor împotriva persoanelor LGBTIQ din Polonia

Deputații subliniază, de asemenea, că aceste „zone libere LGBTIQ” fac parte dintr-un context mai larg în care comunitatea LGBTIQ din Polonia este supusă unei discriminări și atacuri sporite, în special discursuri de ură din partea autorităților publice, aleșilor (inclusiv actualul președinte) și mass-media pro-guvernamentale. De asemenea, deplâng arestările activiștilor pentru drepturile LGBTIQ și atacurile și interdicțiile asupra marșurilor Pride, se arată într-o informare a Parlamentului European

Deși Comisia a respins cererile de finanțare UE în cadrul programului său de înfrățire a orașelor din orașele poloneze care au adoptat astfel de rezoluții, deputații europeni îndeamnă instituția să meargă mai departe. Comisia ar trebui să utilizeze toate instrumentele, spun ei, inclusiv procedurile de încălcare a dreptului comunitar, articolul 7 din Tratatul privind UE, precum și regulamentul recent adoptat privind protejarea bugetului UE, pentru a aborda încălcările drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBTIQ din UE.

Situație deteriorantă în Ungaria

Rezoluția PE menționează, de asemenea, deteriorarea situației din Ungaria. În noiembrie 2020, orașul maghiar Nagykáta a adoptat o rezoluție care interzice „diseminarea și promovarea propagandei LGBTIQ”. O lună mai târziu, Parlamentul național a adoptat amendamente constituționale care restricționează în continuare drepturile persoanelor LGBTIQ, care nu iau în considerare existența persoanelor transgender și non-binare și le limitează dreptul la o viață de familie.

„Persoanele LGBTIQ de pretutindeni în UE ar trebui să se bucure de libertatea de a trăi și de a-și arăta public orientarea sexuală și identitatea de gen fără teama de intoleranță, discriminare sau persecuție, iar autoritățile de la toate nivelurile de guvernanță din UE ar trebui să protejeze și să promoveze egalitatea și drepturile tuturor, inclusiv ale persoanelor LGBTIQ ”, concluzionează deputații Parlamentului European. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel