Parlamentul din Israel, vot asupra noului guvern de coaliție până la 14 iunie

Parlamentul din Israel, vot asupra noului guvern de coaliție până la 14 iunie
Parlamentul din Israel, vot asupra noului guvern de coaliție până la 14 iunie

Sesiunea de vot din parlamentul israelian (Knesset) pentru aprobarea noului guvern de coaliţie care ar urma să ia locul executivului condus de premierul Benjamin Netanyahu se va desfăşura într-o săptămână, a declarat preşedintele legislativului, Yariv Levin, fără a preciza o dată exactă, potrivit Reuters.

Naftali Bennett, politicianul naţionalist care ar urma să îi ia locul lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul cu cea mai lungă prezentă în funcţie din istoria Israelului, a făcut apel duminică la acesta să renunţe şi să abandoneze orice încercări de a încuraja trădări în rândul noii coaliţii, care ar putea pune în pericol învestirea sa.

Bennett i-a cerut preşedintelui Knesset-ului, un fidel al premierului, să nu încerce vreo amânare şi să organizeze miercuri votul pentru moţiunea de cenzură, pentru a putea fi instalat noul guvern, format din partide de stânga, de dreapta, de centru şi unul arab.

În anunţul său oficial către parlament, Levin a spus că liderul de opoziţie Yair Lapid i-a informat pe el şi pe preşedintele ţării că s-a ajuns la un acord pentru o coaliţie şi că, în conformitate cu calendarul prevăzut de lege, sesiunea de vot pentru aprobarea executivului va avea loc până la 14 iunie.

"Anunţul privind data sesiunii de vot asupra celui de-al 36-lea guvern va fi transferat membrilor parlamentului", a spus Levin, lăsând deschisă posibilitatea ca Netanyahu să aibă la dispoziţie până la o săptămână pentru a obţine trădări la vot în tabăra noii coaliţii.

Dacă guvernul Lapid-Bennett nu va obţine majoritatea în parlament, Israelul se va îndrepta probabil spre al cincilea rând de alegeri în mai puţin de doi ani, după ce scrutinul de la 23 martie s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, scrie Agerpres.

Amintim faptul că Isaac Herzog a devenit al 11-lea președinte al Israelului, fiind ales cu cea mai mare majoritate din istoria Israelului.

Isaac Herzog, președintele Agenției Evreiești, va fi al 11-lea președinte al statului Israel, după ce a primit 87 de voturi de la MK în cadrul unui vot secret, în plenul Knesset. Adversara lui Herzog, educatoarea câștigătoare a Premiului Israel, Miriam Peretz, a primit 27 de voturi și trei deputați s-au abținut. Dacă ar fi fost aleasă, Peretz ar fi devenit prima femeie președintă a Israelului.

A fost cea mai mare victorie din toate alegerile prezidențiale din istoria Israelului. Herzog va prelua funcția de la Reuven Rivlin când mandatul acestuia se va încheia, pe 9 iulie 2021. Herzog le-a mulțumit tuturor parlamentarilor care l-au votat și a spus că este o onoare să slujească întregul popor al Israelului. El a numit-o Peretz un erou și o inspirație. "Voi fi președintele tuturor", a spus Herzog, evidențiind israelienii din spectrul politic și evreii din diaspora, notează JerusalemPost.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel