Parlamentarii europeni, prima plenară la Strasbourg de la începutul pandemiei. Certificatul verde şi summitul G7, pe lista discuţiilor

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Europarlamentarii vor avea prima sesiune plenară la Strasbourg, Franţa, de la începutul pandemiei. Până acum, toate lucrările europarlamentarilor s-au desfăşurat la Bruxelles sau online. Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a anunţat care vor fi principalele teme de discuţie. 

"Dragi prieteni, Parlamentul European se reunește în sesiune plenară la Strasbourg după mai bine de un an. Iată care sunt principalele dezbateri și pentru ce vor vota eurodeputații:

PLANURILE NAȚIONALE DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ

Parlamentul va dezbate situația planurilor naționale de redresare și reziliență. În această săptămână, mai mulți eurodeputați au trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la planurile naționale prezentate de statele membre.Eurodeputații își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că unele dintre planurile naționale prezentate până în prezent, inclusiv al României, nu reușesc să îndeplinească obiectivul de cheltuieli legate de climă, de 37%, astfel cum este stabilit în regulament. Scrisoarea conține, de asemenea, o anexă cu exemple de probleme evidențiate în planurile naționale prezentate până acum. Scrisoarea semnalează neconformitatea cu regulamentul pentru a evidenția Comisiei unde este nevoie de acțiuni pentru ca planurile să devină eligibile. Deputații europeni vor discuta aceste probleme săptămâna viitoare.

CERTIFICATUL DIGITAL EUROPEAN

Pe 8 Iunie, Parlamentul European va adopta, oficial, certificatul digital, pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor naționale pentru cei care au fost vaccinați, testați sau recuperați după infectare. Pentru a asigura libertatea de circulație, regulamentul urmărește să stabilească interoperabilitatea și recunoașterea reciprocă prin stabilirea unui certificat unificat. Cu toate acestea, certificatul digital nu va deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație și se va acorda o pondere egală oricăruia dintre certificatele emise sub umbrela certificatului COVID-19 pentru a evita orice posibilă discriminare pe baza statutului de vaccinare. Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, oportunități egale pentru toți, asigurând posibilități de testare universale, accesibile și în timp util, iar sistemul va avea standarde înalte de protecție a datelor.

SITUAȚIA STATULUI DE DREPT ÎN UE ȘI APLICAREA REGULAMENTULUI DE CONDIȚIONALITATE 2020/2092 PENTRU ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE

Parlamentul va discuta situația actuală a statului de drept în Uniunea Europeană, cu un accent special pus pe Regulamentul privind condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept. În ciuda unei cereri clare a Parlamentului, din martie, Comisia nu a început aplicarea regulamentului până la 1 iunie. Parlamentul va adopta o rezoluție cu mai multe solicitări adresate Comisiei și Consiliului și își va rezerva dreptul de a iniția proceduri judiciare cu privire la eșecul Comisiei de a acționa. Mecanismul trebuie să fie utilizat pentru a proteja statul de drept, iar Comisia trebuie să acționeze pentru a apăra valorile europene.

PREGĂTIREA SUMMIT-ULUI G7 DIN 11-13 IUNIE ȘI A SUMMIT-ULUI UE-SUA

Eurodeputații își vor discuta așteptările pentru reuniunea liderilor G7, care va avea loc în perioada 11-13 iunie. Cei șapte membri - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite, plus UE- vor discuta despre redresarea globală din criza COVID-19, comerțul liber și echitabil și lupta împotriva schimbărilor climatice, precum și alte probleme majore de securitate precum Belarus și Israel / Palestina. În urma acestei întâlniri, președinții Comisiei și Consiliului, Ursula von der Leyen și Charles Michel, se vor întâlni cu președintele american Joe Biden, pe 15 iunie, la Bruxelles.

Este un moment internațional istoric, în care se poate stabili, în cele din urmă, limite pentru concurența fiscală. Din păcate, multe țări par mai aproape de a conveni asupra unei cote minime efective de 15%, deși Statele Unite sunt deschise să negocieze o rată mai mare. Parlamentul solicită statelor membre să formeze o coaliție și să avanseze introducerea unei cote de impozitare mai mare", a scris Marius Tudor pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel