PARKINSON, boala bătrâneții care îi lovește și pe tineri. Primul Covor din lalele-FOTO

Vineri, 11 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Bolii Parkinson, Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson România a lansat primul Covor din Lalele, iniţiativă care are ca scop creşterea notorietăţii maladiei şi a adresabilităţii către medicul neurolog. 

În România, 72.000 de oameni suferă de boala Parkinson. Puțini tineri sunt informați despre efectele acestei maladii, ei spunând că "boala bătrâneții" nu au cum să îi atingă. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Deși, cel mai frecvent, boala se declanșează în intervalul de vârstă 50-70 de ani, în ultimii ani a crescut numărul persoanelor care prezintă simptome și în jurul vârstei de 40 de ani sau, și mai grav, la 18 ani.

Medicul Amalia Ene, prezentă la evenimentul de lansare a primului Covor de lalele, a povestit că a avut un pacient de 18 ani care avea Parkinson.

"Cel mai tânăr dintre pacienții mei a fost diagnosticat la vârsta de 18 ani. Vorbim despre boala Parkinson cu debut precoce sau boala Parkinson juvenilă. Așadar, da... sunt și pacienți foarte tineri care se confruntă cu această maladie", a declarat, vineri, doctorul Amalia Ene.

Boala Parkinson are două mari hibe: nu se vindecă și nu se cunosc cauzele sale exacte.

Primul Covor din Lalele realizat în România, iniţiativă care susţine pacienţii cu boala Parkinson

La acţiunea care a marcat debutul campaniei de informare şi educare "Grădina cu speranţe", dedicate luptei împotriva Bolii Parkinson şi organizate de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea Română de Neurologie, au participat atât pacienți care se confruntă zi de zi cu această maladie, dar și oameni care vor să îi susțină în bătălie.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a spus de ce a participat la eveniment.

"În primul rând, am participat cu drag la acest eveniment pentru că am fost invitat de domnul președinte Dan Răican. În al doilea rând, pentru că Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson este membră a COPAC. Eu, ca președinte al COPAC și totodată ca pacient, mă simt mai bine când văd alți oameni care se luptă cu propriile boli, nu se dau bătuți și îi ajută și pe pacienții de lângă ei. Ce s-a întâmplat astăzi este un mesaj pozitiv, un mesaj care ar trebui să ne facă mai buni și mai receptivi la problemele celor din jur. Este o onoare pentru mine să fiu alături de Dan Răican și de pacienții care suferă de Parkinson", a spus Radu Gănescu pentru DC News.

Întrebat ce mesaj are pentru oamenii care suferă de Parkinson, Radu Gănescu ne-a mai zis: "Le-aș transmite așa: Nu sunteți abandonați! Suntem alături de voi. Nu este nimeni singur. Încercăm să îmbunătățim lucrurile, dar este foarte important să fim optimiști pentru că lucrurile se pot schimba de azi pe mâine și în rău, și în bine, dar noi sperăm că în bine".

Dan Răican, lecție de viață

(w670) FOTO: DC N

Dan Răican, preşedinte al Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson, este un exemplu de urmat pentru românii care cred că sunt singuri în lupta cu această boală cruntă. Chiar dacă a fost lovit puternic de boală, şi-a găsit sprijin întâi în el însuşi, apoi în cei din jur. Dan Răican a înfiinţat prima asociaţie a bolnavilor de Parkinson, cu care a adus afecţiunea în atenţia opiniei publice.

Prezent la evenimentul de vineri, a făcut câteva declarații emoționante. 

"Sunt bolav de Parkinson de 15 ani. Nu de puține ori m-am lovit de situații grele. Mulți îmi spuneau: "Vai, cât de beat ești" în momentele în care mă sprijineam de ceva pentru că nu puteam să mai merg. Oamenii se uitau ciudat când îi rugam să îmi completeze vreun formular pentru că scrisul meu s-a deformat foarte mult, iar uneori este neinteligibil. Societatea nu mi-a arătat întotdeauna fețele sale cele mai bune, dar nu am abandonat niciodată lupta și nici nu o voi abandona", a spus Dan Răican.

VEZI ȘI: STUDIU. Medicamente pentru Parkinson, reacții adverse grave

Povestea unei femei care suferă de Parkinson

O femeie în vârstă de 62 de ani, prezentă la eveniment, a vorbit pentru DC News despre lupta sa cu boala Parkinson: "Eu am 62 de ani și de trei ani sufăr de Parkinson. Mâna dreaptă începe să-mi tremure din când în când mai ales pe fond emoțional sau când văd ceva rău la televizor. Am descoperit că nu mai scriam ca înainte și nu mai puteam nici să fac o omletă. M-am dus la medic, mi-a făcut teste și mi s-a dat un tratament ușor. Mi s-a spus că am un început de Parkinson. În prezent, starea mea generală este foarte bună în afară de acest tremur. Îmi pare rău de ce mi s-a întâmplat și mă întrebam de ce eu?; de ce tocmai mie?. Nu știu de la ce s-a instalat boala pentru că eu am avut o viață echilibrată. M-am împăcat cu ideea. În trecut, făcusem și depresie și mă întrebam mereu: de ce mi s-a întâmplat tocmai mie? Sper să mă fac bine; de fapt, să ameliorez simptomele bolii".

Întrebată dacă a avut momente grele în lupta cu boala, femeia ne-a spus: "Am făcut fizioterapie, gimnastică, masaj, chinetoterapie și, când sunt acasă, nu trece nicio zi fără să fac gimnastică. Sunt ambițioasă, iar copiii mă impulsionează să merg mai departe. Doar nu trebuie să mor! Mă simt încă în putere. Nu se moare de Parkinson, dar tremurul aceasta mă enervează teribil. În lupta cu boala, nu m-am dat niciodată bătută. Nu mă las!".

Femeia a transmis și un mesaj pentru oamenii care se confruntă cu această boală cumplită: "Tuturor oamenilor care suferă de Parkinson le transmis multă sănătate și să aibă răbdare și încredere în Dumnezeu pentru că trebuie să ne ajute. Dacă nu ne putem vindeca, măcar boala să stagneze. Să nu se dea bătuți pentru că dacă boala pune stăpânire pe ei... la revedere! Îi mai sfătuiesc să facă mișcare pentru că patul este cel mai mare dușman al omului. Răbdarea, regimul alimentar și gimnastica pot face minuni".

VEZI ȘI: Medicament revoluționar pentru Alzheimer și Parkinson, aflat în teste

Primul Covor de lalele, o minunăție de culori

(w670)

Covorul de lalele este primul covor din flori realizat în România și marchează debutul Lunii de Luptă împotriva Bolii Parkinson și a campaniei de informare "Grădina cu speranţe", demarată de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România. Cu o suprafaţă de 50 mp, covorul este realizat din peste 15.000 de lalele roșii, simbolul internaţional al luptei împotriva bolii Parkinson, începând din anul 2005. Povestea lalelei Parkinson a început în 1980, când un horticultor olandez cu boală Parkinson a creat o lalea roșu cu alb, dedicată doctorului James Parkinson, cel care a oferit în 1817 primele informaţii relevante despre această boală.

(w670)

Covorul din Lalele va fi expus în perioada 3 – 5 aprilie pe Str. Lipscani, în zona pietonală din faţa Băncii Naţionale a României. Bucureştenii sunt invitaţi să susţină pacienţii cu boala Parkinson prin urcarea pe Facebook a fotografiilor cu Covorul de Lalele, împreună cu unul dintre hashtag-urile campaniei:#gradinacusperante, #lalelerosii, #covordinflori, #covordinlalele.

72.000 de pacienți

Conform datelor CNAS, numărul pacienţilor cu boala Parkinson aflaţi sub tratament în 2014 a crescut cu 4.000, în timp ce, în 2013, numărul acestora a crescut cu 9.000. Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă, în acest moment fiind estimat un număr de peste 72.000 pacienţi diagnosticaţi, la nivel național.

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel