Paris, capitala bicicletelor până în 2025

Paris, capitala bicicletelor până în 2025 / Foto: Pixabay
Paris, capitala bicicletelor până în 2025 / Foto: Pixabay

În Paris, bicicletele ar putea detrona maşinile din 2025.

Bicicletele ar putea detrona maşinile din 2025 în capitala Franței. Primăria Parisului intenţionează să consacre 250 milioane de euro pe o perioadă de şase ani dezvoltării de piste şi altor măsuri favorabile acestui mijloc de deplasare, transmite Mediafax, citând Le Monde.

„Bicicleta reprezintă deja 5,6% din deplasările din Paris, comparativ cu 9% în cazul maşinii. Pe anumite artere, sunt câteodată mai multe biciclete decât automobile“, arată David Belliard, responsabil cu deplasările din spaţiul public în cadrul primăriei.

Parisul reduce limita de viteză admisă la 30km/h

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a promis să reducă spaţiul public dedicat maşinilor în unul dintre cele mai aglomerate oraşe ale Europei. Din 30 august, viteza maximă admisă în capitala Franţei este de 30 de km/h. 

Ideea este ca traficul rutier să fie diminuat şi de a fi privilegiată bicicleta ori transportul în comun. Dar, unii bicicliști circulă în Paris cu peste 30 de km/h, potrivit Antena 3.

Vor exista şi mici excepţii de la acest maxim de viteză, spre exemplu pe Champs Elysées se va putea circula în continuare cu 50 de km/h ori pe șoseaua ce înconjoară Parisul, perifericul, va fi menținută viteza actuală de 70 de km/h. Pentru cei care nu vor respecta noua decizie a Primăriei Capitalei amenda este de 135 de euro și retragerea a 2 puncte de pe permisul de conducere. 

Pe aproape 60% din străzile capitalei franceze au fost deja instituite restricţii de viteză şi, de când Hidalgo a devenit primar, în 2016, pe multe altele sunt sensuri unice sau este posibil doar traficul pietonal. Începând din 2022, primăria plănuieşte să interzică accesul majorităţii autovehiculelor din centrul Parisului, astfel încât oraşul să fie pregătit pentru a găzdui Jocurile Olimpice, în 2024.

S-a modificat legislaţia rutieră din România. Cum se depăşeşte CORECT o bicicletă sau o trotinetă în trafic

Recent s-a modificat legislaţia rutieră în ceea ce priveşte depăşirea bicicletelor sau a trotinetelor electrice în trafic. 

"Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h", scrie acum în lege, conform Hotărârii de Guvern 1075 din 4 octombrie 2021.

Ce s-a modificat 

Anterior, articolul 118 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stipula altceva în ceea ce priveşte bicicletele. 

"(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depășirea este obligat:

a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenția începerii unei manevre similare și că poate depăși fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulația din sens opus;

b) să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;

c) să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficienta față de vehiculul depășit;

d) să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță pentru vehiculul depășit și pentru ceilalți participanți la trafic.

(2) Se recomandă ca la depășirea unei biciclete distanța laterală să fie de minimum 1,5 m", se arăta în lege.

Și circulaţia trotinetelor electrice a fost modificată prin lege. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel