Părinţii din România şi educaţia "cu palma"

Confrom unui studiu recent, doar 9% dintre părinţii din România spun că nu şi-ar lovi niciodată copilul.

Doar 9% dintre părinţii din România spun că nu şi-ar lovi niciodată copilul, după cum reiese dintr-o cercetare lansată miercuri, realizată în lunile octombrie şi noiembrie de către Reveal Marketing Research pentru Fundaţia World Vision România.

Conform studiului 'De ce lovim copiii?', 51% dintre părinţi declară că o fac pentru binele copilului, 10% consideră că lovirea apare din cauza copilului, 8% afirmă că ştiu că nu e bine, dar totuşi mai lovesc copiii când nu îi vede nimeni, 8% motivează că bătaia e ruptă din rai, 6% spun că lovesc copiii fără motiv, 5% afirmă că aşa se face, iar 3% regretă şi se simt oribil după fiecare ieşire violentă. Un procent de 16% dintre părinţi sunt de acord cu proverbul 'unde dă mama, creşte!', 5% cu cel conform căruia 'bătaia e ruptă din rai!', iar 4% cu zicala 'eu te-am făcut, eu te omor'.

Cei mai mulţi dintre părinţii chestionaţi, adică 82%, sunt de acord cu proverbul 'rufele murdare se spală în familie', 77% cu acela conform căruia 'copilul este oglinda părintelui', iar 63% cu zicala 'în casa omului nu te bagi'. 95% dintre respondenţi consideră că violenţa asupra copilului înseamnă bătăi care duc la traume psihice, 93% sunt de părere că presupune bătăi care lasă vânătăi şi cicatrici, 91% opinează că include şi cazul în care abuzul fizic/ bătaia din casă se practică pe alţi membri ai familiei - mamă/ frate/ soră. 90% dintre cei chestionaţi cred că violenţa poate fi şi emoţională, când părintele jigneşte sau se poartă urât cu copilul.

Un procent de 40% dintre respondenţi au susţinut că, dacă observă un părinte violent faţă de propriul copil, nu intervin. Potrivit cercetării, 15% dintre respondenţi au declarat că părinţii lor îi băteau când meritau, 6% că părinţii obişnuiau să îi bată fără motiv, iar 55% au spus că au mai primit o palmă la fund sau o urecheală, dar nu au luat bătăi. Un procent de 53% dintre părinţi cred că principala problemă socială a românilor este sărăcia extremă, circa 39% s-au referit la sistemul de învăţământ deficitar, iar aproximativ 38% la violenţa împotriva copilului.

Pentru respondenţii cu venituri şi educaţie medii sau peste medii frustrările cele mai mari legate de copii sunt atunci când cei mici cer lucruri pe care ei nu şi le pot permite, în special în zona urbană, unde tentaţiile sunt mai mari. În schimb, pentru cei vulnerabili, frustrările pe această temă sunt notele mici şi dezinteresul faţă de şcoală, mai ales în mediul urban. În mediul rural lipsa de respect faţă de părinţi reprezintă cea mai mare frustrare. Întrebaţi cine influenţează cel mai mult atitudinea faţă de copii, aproape 73% au menţionat ca surse de informare utilizate sfaturi de la persoane mai în vârstă (mama, soacra, etc.).

Un procent de 46% dintre părinţii români au menţionat ca factori de stres veniturile mici, 41% - nesiguranţa zilei de mâine, 41% - sănătatea, o afecţiune medicală în familia respectivă, 38% - nevoile copilului. Elaborarea studiului 'De ce lovim copiii?' a presupus o cercetare calitativă şi una cantitativă.

Evaluarea cantitativă a cuprins 1.206 de respondenţi din toată ţara. Cercetarea este reprezentativă la nivel naţional. În studiu se arată că eşantionul cuprinde respondenţi din rândul persoanelor peste 18 ani, care au sau au avut copii sub 18 ani în custodie şi au fost implicaţi în educarea lor. Marja de eroare este de plus/ minus 2,5%.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel