Părinții care nu au reușit să-şi înscrie copiii la grădiniță o mai pot face până pe 1 septembrie

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Părinţii care nu au reuşit să-şi înscrie copiii la grădiniţă în cele două etape de până acum mai pot face asta până la 1 septembrie.

“Părinții care nu au putut să înscrie copiii din lipsă de locuri de exemplu, mai pot căuta la alte grădinițe, care poate nu sunt în apropierea casei sau locului de muncă al părinților, pentru că înscrierea la învățământul preșcolar nu este condiționat de circumscripție”, spune secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro.Potrivit Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial în data de 13 mai anul acesta, sunt 665.000 de locuri disponibile pentru învățământul preșcolar, educația timpurie, care cuprinde locurile la creșă și la grădiniță.

“Marți, pe 16 august, când revin inspectoratele școlare din concedii se va discuta despre posibilitatea extinderii numărului de locuri la grupe sau de grupe, acolo unde permit condițiile”, spune Florian Lixandru. “Anul acesta, părinții au putut să opteze pentru trei grădinițe și, în cazul în care nu au prins loc la niciuna, se pot îndrepta până în data de 1 septembrie către grădinițe care poate nu sunt aproape de casă sau de locul de muncă al părinților. Ministerul nu a centralizat deocamdată numărul copiilor înscriși la grădiniță”, mai precizează Florian Lixandru.

Prima etapă de înscriere a nou-veniților, în general copii de grupa mică, s-a desfășurat în perioada 30 mai – 15 iunie 2022, iar a doua etapă, în perioada 16-24 iunie.

Grupa mică nu este deocamdată obligatorie prin lege. Ar urma să fie până în 2030, potrivit modificărilor aduse Legi Educației în vigoare.

Educaţia timpurie (0 – 6 ani) este formată din nivelul antepreşcolar (0 – 3 ani, care cuprinde grupele mică, mjilocie și mare la creșe) şi învăţământul preşcolar (3 – 6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa ​mijlocie şi grupa mare la grădinițe.

Educația timpurie antepreșcolară se poate desfășura în creșe, grădinițe și în centre de zi, de stat sau private, după același conținut educativ și după aceleași standarde naționale.

Pot fi înscriși la grădiniță și copiii de 2 ani, dacă au rămas locuri libere

Potrivit unei note a ministerului Educației, după perioada de colectare a cererilor de înscriere în toate unitățile de învățământ preșcolar și cu grupe preșcolari unde au existat locuri disponibile, comisiile de înscriere vor analiza dosarele și cererile depuse și vor afișa listele finale. Numai în cadrul acestei etape, după cuprinderea tuturor copiilor care au împlinit vârsta de trei ani în data de 31.08.2022 și cuprinderea cererilor pentru grupa mare, vor putea fi înscriși în limita locurilor disponibile și copiii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel