Părinți de succes: Lecția oferită de epuizare

Tired schoolgirl sleeps at the desk, close up
Tired schoolgirl sleeps at the desk, close up

În momentul în care epuizarea se instalează, urmare a unui stres prelungit, toate aspectele vieții par copleșitoare. La adulți se poate instala din cauza grijilor de zi cu zi, dar la copii ea poate apărea atunci când cei din jurul lor le solicită mai mult decât pot ei să realizeze.

Deși epuizarea este un fenomen al zilelor moderne în care trăim, ar fi indicat ca fiecare să-și răspundă la întrebarea - așa cum spune Holden (2008) -: „Ce lecție încearcă epuizarea să ne învețe?”, este îndemnul profesorului universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educație. Nu însă înainte de a medita la câteva perspective care ar ajuta la oferirea unui răspuns bun.

Citește și: Părinți de succes: Când “tonul face muzica”

Viziunea și valorile: Viziunea pălește, grijile predomină, gândirea devină confuză sunt doar câteva semne că epuizarea s-a instalat, iar persoana afectată pierde din vedere ceea ce o bucură cu adevărat în viață. Imediat, se impune ca persoana respectivă să-și revadă lista de priorități și să-și regăsească bucuria în tot ceea ce face.

Graba: Presiunea timpului și lucrurile care nu mai par să ajungă la un final pot să ne facă să ne grăbim la nesfârșit (lucru care duce rapid la epuizare). Este necesară luarea unei pauze.

Sunt ocupat! Holden se exprimă foarte plastic: „Dacă ești prea ocupat să te relaxezi atunci înseamnă că ești prea ocupat!”. În concluzie este mult prea ocupat pentru a fi fericit.

Absenteismul și nemulțumirile: Nimic nu este mai obositor decât să încercarea de a trăi în trei locuri deodată: trecut, prezent și viitor. Ideal este ca fiecare să nu uite să trăiască în prezent.

Independență disfuncțională: Când ego-ul îți spune că ceilalți nu contează și că dispui de un arsenal puternic pentru apărare, este bine să nu se uite cât de multe pot face cei din jur, dacă sunt lăsați să facă parte din viața ta.

Sunt doar câteva perspective, care luate în considerare la momentul oportun, nu netezesc calea pentru consecințele grave ale epuizării.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel