Părinți de succes: Cine sunt elevii dificili ai unei clase

A ști carte nu este singura condiție esențială pentru a excela în meseria de dascăl, mai ales că fiecare colectiv de elevi la care predă este un câmp dinamic în care se desfăşoară jocul unor forțe multiple: atracție, respingere, afirmare de sine, ascensiune, retragere, suspiciune, pretenții, stimă. Iată de ce profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educație, explică ce tipuri de elevi ar putea perturba desfășurarea procesului instructiv-educativ în cadrul școlii.

Plecând de la lista cu personalități dificile întocmită de Quaranta (2009), profesorul universitar Pânișoară, pe baza experienței în câmpul educațional, prezintă diverse manifestări-problemă ce pot fi întâlnite într-o clasă de elevi.

Pustnicul – lucrează bine de unul singur, nu se descurcă prea bine în echipă, și chiar dacă este minuțios și răbdător, va stârni supărare între colegii săi de clasă.

Supăratul – este iritat de orice comentariu, pe care îl percepe ca pe un afront personal și reacționează la orice într-un mod exagerat.

Visătorul – cel care, de cele mai multe ori este plictisit, ceea ce l-ar putea transforma într-un elev problemă, existând riscul  să rămână în urmă cumateria predată.

Vedeta – își dorește tot timpul să fie în centrul atenției și pentru asta face permanent „scene” infantile, subjugând uneori atenția profesorului în detrimentul colegilor care au într-adevăr nevoie de aceasta.

Denigratorul – nu se simte bine decât dacă îi „împunge” pe ceilalți cu comentarii răutăcioase, existând riscul ca persoanele țintite să devină demotivate.

Află aici ce alte personalități dificile pot fi întâlnite într-o clasă de elevi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel