Urmărește emisiunea live


Părinți de succes: Trucuri pentru creșterea copilului

Premiul cel mare pentru un părinte este ce o să facă propriul lui copil mai târziu în viață, însă, de multe ori, adultul nu-și dă seama că fiecare zi, fiecare clipă contează, că o „bătălie" pierdută în fața copilului poate să conducă în viitor la probleme pe care nici nu le intuiește în prezent. Iată de ce un părinte trebuie să fie mereu în alertă, trebuie să caute – și să găsească – mici trucuri care pot să-i ofere timp pentru a se asigura că este un părinte bun, afirmă profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București,

"Primul truc: nu obligați copilul, îl puteți lăsa să aleagă – da, de fiecare dată! Este ceea ce se numește „alegere forțată": în fapt copilul alege dintre două sau mai multe alternative, toate neatractive pentru el, dar alege! De pildă îi puteți spune: „Care temă vrei să o faci pentru început, la matematică sau la istorie?"

Citește și: Părinți de succes: Cum apare teama de eșec

Trucul numărul doi: așa cum remarca Kazdin (2008) este bine să îi oferim atenție copilului ca „premiu" pentru comportamentul pe care îl dorim de la el. Pentru aceasta putem încerca să ignorăm momentele în care el țipă sau încearcă să ne atragă atenția în orice alt mod negativ și să îi oferim toată atenția noastră atunci când se poartă frumos. Dacă o să puteți păstra suficient timp această atitudine o să observați destul de repede că micuțul dumneavoastră învață că este mai bine pentru el să se poarte frumos decât să se poartă urât deoarece doar purtarea potrivită îi aduce atenția pe care și-o dorește. Prin contrast, mulți părinți au tendința de a deveni atenți la nevoile copilului în momentul în care acesta se poartă urât ceea ce nu face altceva decât să-l încurajeze să repete comportamentele reprobabile", precizează profesorul universitar Pânișoară. 

Citește continuarea pe performante.ro

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel