Părinți de succes. Măsuri pentru disciplină în funcție de vârstă

Disciplina este importantă, atât pentru binele personal, cât și pentru societate. Cu toate acestea, nu este un lucru plăcut, pentru că presupune să faci un lucru de care nu prea ai chef pentru că trebuie. 

În ceea ce privește copiii, în funcție de vârstă, spun experții, pot fi luate anumite măsuri, cum ar fi:

1. Redu tentațiile

Este o regulă bună când copilul este mic: degeaba îi tot spui că lampa nu este o jucărie și să o lase în pace. Mult mai simplu este să o îndepărtezi din calea sa.

Desigur, pe măsură ce creste, această formă de disciplină este din ce în ce mai greu de folosit (pentru că nu poate fi închis într-un glob de sticlă) și tentațiile sunt mai multe. 

2. Stabilește obișnuințe de comportament

Ceea ce se petrece în mod uzual nu mai este pus sub semnul întrebării. Obișnuințele de comportament pot fi formate încă de când sunt bebeluși, iar pe mșsura ce trece timpul adaugi unele noi.

Strategia este să te comporți ca si cum nici nu există posibilitatea de discuție: când intri în casă trebuie să te descalți, înainte să mănânci trebuie să te speli pe mâini, nu trece zi fără să te speli pe dinți, se mănâncă numai în bucătărie etc.

3. Impune limite și consecințe dacă sunt încălcate

Toți funcționăm așa: plătește-ti taxele sau îți blocăm contul, nu conduce cu viteza mare sau îți dăm amendă.

Experții recomandă mai ales să o folosești în forma de consecință naturală/logică: dacă ai stricat o jucărie haide să o lipești, dacă ai vorbit urât te duci și îți ceri scuze. În acest fel este mai puțin vorba despre peseapsă și mai mult despre repararea greșelii.

4. Negociază

Lasă-i pe copii să se gândească la problemă și să vină cu soluții. Asta nu înseamnă că nu ai autoritate, doar că autoritatea ta impune numai anumite limite foarte importante, iar în rest lași loc pentru discuții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel