Părinți de succes: Amintirile din timpul copilăriei, rol crucial în viața de adult

Emoțiile negative în timpul copilăriei lasă răni care se cicatrizează, dar care se pot redeschide peste ani, în viața de adult, susține expertul în psihopedagogie Ion-Ovidiu Pânișoară. Pentru argumentare, specialistul în Științele Educației semnalează un studiu care ar trebui să-i determine pe părinți și educatori deopotrivă să fie foarte atenți la ce amintiri sădesc copiilor pentru ziua de mâine.  

Copiii noștri trec prin multe situații plăcute și neplăcute în drumul lor spre viața adultă. Amintirile care apar cu aceste ocazii sunt în măsură să genereze anumite aspecte ale conduitei adultului de mai târziu. Uneori părinții sau profesorii minimalizează rolul acestor episoade din viața copiilor: „lasă că trece/uită până se face mare!” este o expresie care o auzim adesea. Oare așa să fie?

Se pare că cercetările ne spun altceva. Bradley, Greenswald, Petry și Lang le-au arătat unor oameni imagini care puteau să provoace trei tipuri de reacții: pozitive, negative sau neutre.

  • imaginile care puteau declanșa reacții negative erau șocante gen corpuri mutilate, șerpi, tristețea pe chipurile unor oameni;
  • imaginile care puteau declanșa reacții pozitive cuprindeau persoane zâmbind, copii, fotografii deosebite care surprindeau frumusețea și măreția naturii.
  • imaginile care trimiteau spre reacții neutre erau de tipul: fotografia unei străzi, un birou, obiecte fără impact afectiv.

[citeste si]

După ce priviseră fotografiile în cauză oamenii trebuiau să pună în cuvinte imaginile văzute, să descrie cu maximum de detalii totul. Acest prim test nu era foarte greu, dar cercetătorii au mers și mai departe: le-au cerut subiecților să își reamintească cele văzute un an mai târziu!

Care imagini credeți că s-au întipărit mai mult în memoria oamenilor? 

Citește continuarea pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel