EXCLUSIV  Parcuri naturale și naționale, diferențe. Cristian Lascu: Ce înseamnă ranger urban

Cristian Lascu, ranger în Parcul Natural Văcărești, a vorbit la interviurile Jungla Urbană, cu Liviu Harbuz, despre parcurile naționale și naturale din România, care este diferența dintre ele și ce este un ranger urban. 

Ce înseamnă un parc natural?

"În România sunt acum 30 de parcuri naționale și naturale. Natural este Parcul Natural Bucegi, dar și Parcul Natural Apuseni. Ca să lămurim, parcul natural este o zonă cu natură frumoasă, cu orătănii care trebuie și ele protejate, dar care coexistă cu comunitățile umane. Sunt parcuri naturale în care există multe comune, de exemplu în Apuseni", a declarat rangerul urban Cristi Lascu.

Parc național, definiții

"Parcul național este mai restrictiv, este o zonă de natură cu valoare deosebită, din punct de vedere al biodiversității, al peisajelor, și care merită transmis nemodificat generațiilor viitoare. Un parc național are un regim mai sever de protecție. Este Parcul Național Retezat, făcut în 1935, avem Parcul Național Piatră Craiului.

Parcurile naționale trebuie administrate de cineva. Este musai să ai o administrație. 22 de parcuri sunt încă administrate de Regia Națională a Pădurilor și altele sunt administrate de alți administratori care își oferă voluntar această disponibilitate de a administra", a spus Cristi Lascu.

Ce înseamnă ranger urban?

"Este o tentativă de a constitui un corp voluntar. Meseria de ranger este recunoscută în nomenclatorul de meserii. A fost publicată în Monitorul Oficial de meserii. Este omul cu autoritate. Numele de ranger are o anumită rezonanță", a zis rangerul urban Cristi Lascu.

Mai multe povești despre parcurile din România, în special Parcul Văcărești, puteți asculta într-un interviu cu Rangerul Urban din Parcul Văcărești, Cristi Lascu:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel