Parchetul Alba, tentativă de motivare a NEÎNCEPERII urmăririi penale în cazul unui comisar şef acuzat de fals şi uz de fals

Fotografie creată de Sora Shimazaki, de la Pexels
Fotografie creată de Sora Shimazaki, de la Pexels

Iată cum ar fi încercat Parchetul Alba să motiveze neînceperea urmăririi penale în cazul comisarului şef acuzat de fals şi uz de fals. 

În cursul anului 202, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a cercetat un comisar şef de poliţie din IPJ Alba, care încearcă să obţină o pedeapsă cu amânarea aplicării pedepsei.

Comisarul şef este cercetat pentru că a falsificat o declaraţie de persoană vătămată, ceea ce a dus la clasarea unui dosar. Parchetul a renunţat la urmărirea penală pe motiv de lipsă de interes public. Decizia a fost respinsă, însă, de Judecătoria Aiud, instanţa considerând că ancheta desfăşurată este incompletă.

Ulterior dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, unde a fost semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani. Şi acest acord a fost respins de instanţa de fond, în 23 februarie 2022, dosarul ajungând la Curtea de Apel.

Comisarul şef (S. D. B.) este acuzat că în cursul urmării penale efectuate într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu, a atestat în fals, în cuprinsul unei declaraţii de persoană vătămată din data de 5 noiembrie 2020 că persoana respectivă s-a prezentat în faţa sa şi a declarat că îşi retrage plângerile depuse împotriva a două persoane care erau cercetate, nu mai solicită trimiterea în judecată şi nu mai are pretenţii de natură civilă de la aceştia. În baza acestui demers, dosarul a fost clasat.

Persoana căreia i-a falsificat semnătura este tot poliţist şi era subaltern al acestuia în perioada cât a activat la Poliţia municipiului Aiud. Acesta a contestat în instanţă decizia de clasare, iar pe 9 martie 2021, Judecătoria Aiud i-a dat dreptate. Bărbatul îi acuză pe doi oameni de afaceri din Aiud de violare de domiciliu. Cercetarea penală în această cauză nu a fost finalizată.

”Nu a urmărit un scop personal”

Procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a decis să renunţe la urmărirea penală pe motiv că poliţistul ”nu a urmărit un scop personal intrinsec prin comiterea faptelor, ci doar unul de ordin strict statistic, pentru reducerea stocului de dosare penale aflate pe rolul unităţii de poliţie”.

”Recunoaşte şi regretă faptele, nu are antecedente penale, se află la final de carieră, nu a avut sancţiuni disciplinare pe parcursul carierei profesionale, exceptând o sancţiune în anul 1996, iar în prezent nu mai exercită funcţia de conducere la nivelul Poliţiei municipiului Aiud şi lucrează la altă unitate de poliţie (I.PJ. Alba) pe o funcţie de execuţie ce nu implică cercetarea penală”, se susţine în decizia procurorului. CITEŞTE MAI MULTE PE ZIARUL UNIREA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel