Parcare centrul Bucureștiului. Tarife majorate

Primaria Municipiului Bucuresti pune in aplicare una dintre masurile de reducere a poluarii si a traficului cuprinse atat in Planul Integrat pentru Calitatea Aerului, cat si in Planul de Mobilitate Urbana Durabila si anume o noua reglementare tarifara a parcarilor.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2018, vor intra in vigoare noile tarife privind utilizarea locurilor de parcare din Capitala, in functie de zona de parcare, conform reglementarilor aprobate prin votul Consiliului General.

Aceasta masura este necesara intrucat in Municipiul Bucuresti au fost depasite valorile-limita stabilite prin legislatia Uniunii Europene privind calitatea aerului inconjurator, iar una dintre cauze este poluarea rezultata in urma traficului intens si a utilizarii pe scara larga a autovehiculului propriu.

Prin introducerea acestei masuri, Bucurestiul se aliniaza marilor capitale europene care au adoptat un tarif mai mare pentru parcarea in zona centrala, cu scopul de a reduce traficul, si implicit poluarea, dar si pentru a promova transportul public si transportul alternativ. De asemenea, prin implementarea acestei masuri, va fi eliberata banda 1 de circulatie, iar accesul in institutii publice, precum unitati de invatamant si spitale, va fi mai facil.

Subliniem faptul ca majorarea tarifelor de parcare stradala se realizeaza in anumite zone din centrul Bucurestiului, care sunt deja deservite de parcari subterane sau supraterane.

Masura este una destinata sa contribuie la descurajarea parcarii de suprafata in zonele centrale ale orasului, cele mai aglomerate si mai afectate de indisciplina in trafic, dar, in acelasi timp, care dispun de variante alternative de parcare.

Astfel, pentru punerea in aplicare a HCGMB nr. 322/2018, Administratia Strazilor va actualiza, in perioada 27- 30 iunie 218, in toate parcajele de utilitate publica aflate in administrare, informatiile de pe panourile de utilizare a locurilor de parcare. Noile reglementari vor fi publicate si pe site-ul Administratiei Strazilor Bucuresti, www.aspmb.ro.

Reamintim ca in sedinta de Consiliu General al Municipiului Bucuresti s-a adoptat, in data de 14 iunie, Proiectul de hotarare nr. 322/2018 privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor apartinand domeniului public si/sau privat al Municipiului Bucuresti.

Prin Hotarare, se instituie 3 zone de taxare la nivelul Capitalei. Taxa e de 10 lei pe ora in zona centrala, Zona 0, compusa din 4 sub-zone:

• zona parcajului subteran Intercontinetal, strazile N. Balcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I;

• zona parcajului subteran din Piata Unversitatii , strazile N. Balcescu - I. Campineanu - Calea Victoriei - Splaiul Independentei - Halelor - I. C. Bratianu;

• zona parcajului suprateran Cocor, strazile I. C. Bratianu - Sf. Vineri - Calea Mosilor - H. Botev - C. Coposu;

• a patra zona este cea a parcajului suprateran Unirea, cu strazile C. Coposu - M. Basarab - Mircea Voda - Unirii - Bratianu.

Tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe ora pe masura ce ne indepartam de centru. Rezidentilor li se aplica tarife preferentiale.

Zona 1 cuprinde locurile de parcare special amenajate intre zona 0 si perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de strazile:

Piata Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – str. Polona – str. Mihai Eminescu – str. Traian – str. Nerva Traian – bd. Gh. Sincai – str. Lanariei – Calea Serban Voda – bd. Marasesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B. P. Hasdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti – Piata Victoriei

In zona 1 se aplica tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe ora:

- 5 lei/ora – tarif unic de luni pana vineri in intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, in functie de parcaj, in zone unde numarul de vizitatori este mare, de luni pana duminica in intervalul orar 00.00-24.00; dupa intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplica masura suprataxarii la un nivel dublu pentru fiecare ora de depasire.

- 2,5 lei/ora – tarif unic in zilele saptamanii in intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/ora .

In ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Pentru unitatile hoteliere, complexe comerciale, sali de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe baza de contract tariful este de 5 lei/ora x 24 ore x 30 zile.

Riveranii beneficiaza de un tarif preferential lunar de 100 lei.

Zona 2 – cuprinde locurile de parcare special amenajate intre zona 1 si limita administrativa a orasului

Tarife utilizabile in zona in zona 2:

- 2,5 lei/ora – tarif unic de luni pana vineri in intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, in functie de parcaj, in zone unde numarul de vizitatori este mare, de luni pana duminica in intervalul orar 00,00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

- 1,5 lei/ora - tarif unic in zilele saptamanii in intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/ora (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

Tariful preferential pentru unitatile hoteliere, complexe comerciale, sali de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe baza de contract este de 2,5 lei/ora/24 ore/zi, iar penru riverani – de 80 lei/luna.

Ca si in cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Tariful pentru serviciul de blocare/deblocare a autovehiculelor este de 200 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0