EXCLUSIV  Paradoxul comuniștilor. Noica, arestat pentru o carte pe care i-au publicat-o

Lectorul George Ardeleanu, doctor în filologie, a povestit la Interviurile DC NEWS despre modul în care a fost tratat de stat filosoful Constantin Noica și despre cum se ascundea de comuniști, sub o identitate falsă, istoricul Alexandru Paleologu .

George Ardeleanu a relatat despre situația absurdă în care se găsea Noica, scriitorul fiind acuzat de un manuscris care, mai târziu, a fost publicat cu acordul regimului. "Noica a încercat chiar să își publice manuscrisul povestirilor din Hegel și paradoxal el a fost și publicat în anii ’70 cu titlul Poveștiri despre om. Deci iată cum apare această situație paradoxală când, în același  regim comunist, o carte devine cap de acuzare în 1960, iar în 1975 este publicată. Noica a avut din 1949 dimiciliu forțat la Câmpulung în urma legii de expropriere a foștilor moșieri. La Câmpulung s-a produs ceea ce avea să se producă mai târziu in anii ’80 prin școala de la Păltiniș”.

Paleologu se ascundea sub alt nume

Lectorul Ardeleanu a povestit și despre ce intelectuali de marcă îl vizitau pe Noica în perioada când avea domiciliu forțat la Câmpulung și cum, până la urmă Securitatea l-a arestat. "Noica a avut mereu, mereu această vocație. Voia să construiască o școală de filosofie. Steinhardt l-a vizitat tot la Câmpulung. Paleologu era ascuns acolo sub altă identitate - Ion Crăifăleanu. Ei discutau despre cărți. Noica mai venea la București să se întâlnească cu niște prieteni, chipurile pe șest la București, dar era o naivitate a lor, pentru că fiecare mișcare a lor era urmărită de Securitate. Noica era urmărit și pe stradă de agenții de Securitate care își notau tot ce făcea. La un moment dat chiar s-a pus problema arestării lui în Gara de Nord, dar s-a amânat un pic și în 1958 a fost arestat împreună cu alți 22 de intelectuali.

Aici puteți vedea declarațiile:

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy