EXCLUSIV  Paradox românesc. Locul în care demnitarii noștri nu au călcat, iar francezii stau la coadă

În timp ce românii împușcă urși în centrul Sibiului, iată că în aproapiere de Brașov se întâmplă și lucruri frumoase la inițiativa unei familii franceze - Cristina Lapis, o jurnalistă din Brașov care și-a dedicat viața animalelor și soțul ei, Roger Lapis, Consul al Franței în România. 

Vorbim despre rezervația de urși de la Zărnești. 95 de urși au fost salvați de la înființarea Sanctuarului "Libearty". Cu toții au trăit o viață de coșmar, plină de abuzuri, în cuști minuscule în comparație cu nevoia de spațiu a unui astfel de animal, prizonieri între gratii ruginite și cu ciment sub tălpi, în loc de pământ și iarbă. Până să ajungă la rezervație, unii nici nu știau cum e să se cațere într-un copac sau să se ascundă de soare în zilele caniculare.

Senatorul Marius Marinescu a fost vineri la rezervația de la Zărnești. Președintele de onoare al Federației pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) a povestit pentru DC News ce l-a surprins în vizita sa la urși. 

"A fost nevoie să vină niște francezi în frunte cu Cristina Lapis ca să amenajeze acest sanctuar al urșilor. Paradoxul este că această rezervație este mai cunoscută în străinătate decât în România", a povestit senatorul care ne-a mai zis că în momentul vizitei sale erau acolo doar străini și niciun român. Animalele sunt foarte blânde, tratate frumos, dovadă că Marius Marinescu a fost lăsat să intre într-o cușcă și s-a jucat cu urșii.

De-a lungul vremii, această rezervație a fost vizitată de multe celebrități printre care Brigitte Bardot, Alain Delon sau Pierre Brice, celebrul actor care l-a interpretat pe Winnetou. Culmea este că niciodată demnitarii noștri de la vârf nu au vizitat rezervația, ci doar ambasadorii din străinătate.

Poveștile urșilor

Îl mai ştiţi pe ursul de la Peleş căruia i-au fost băgate ace în ochi pentru a sta la poze cu turiştii? Aflați că și el se află la rezervația de la Zărnești unde acum este foarte bine îngrijit. Sau mai știți puiul de urs care anul trecut, culmea paradoxului, în Sibiu, cutreiera nestingherit pe stradă? Animalul a fost capturat după ce a cutreierat în voie pe străzi şi prin curţile oamenilor și dus la Zărneşti unde se bucură în voie de vreo 80 de hectare. Acest caz a fost cu final fericit, nu ca anul acesta când un alt urs rătăcit la Sibiu a fost împușcat. O altă poveste interesantă este a unui ursuleț care se urca în tren la Câmpina și cobora liniștit la Ploiești în căutarea de hrană. Călătorii care făceau naveta îl știau și deja era prietenul lor, dar acum se află la Zărnești. După cum spuneam la început, sunt 90 de urși și tot atâtea povești pe care merită să le descoperiți când ajungeți aproape de Brașov.

Mulţi urşi au ajuns în Rezervaţia de la Zărnești după ce România a aderat la Uniunea Europeană. Legislația europeană, care a trebuit adoptată și de România, a dus la închiderea mai multor Grădini Zoologice din ţară care nu ofereau condiţii minime pentru un trai decent al animalelor pe care le aveau.

Libearty este cea mai mare rezervație de urși bruni din întreaga lume. Are 69 de hectare de pădure de stejar luată în concesiune pentru 49 de ani de la Primăria Zărnești, care a devenit astfel partener în acest proiect.

Sanctuarul se mândrește și cu salvarea a patru urși aflați în condiții mizere în alte țări. Urșii Maria și Marko au fost aduși din Albania, Misha e venit din Georgia, iar Betsy este o ursoaică salvată din Texas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel