Paradox românesc: Decalaje uriașe între săraci și bogați. Unii aruncă mâncarea, alții dorm înfometați

Cele mai recente informații publicate de Eurostat arată că România este pe primul loc. La sărăcie! Paradoxal, în timp ce sărăcia persistă, obezitatea este în continuă creștere, iar 10% din alimente ajung la gunoi. 

Datele Ministerului Agriculturii arată că românii aruncă peste 10% din alimentele pe care le cumpără, mare parte reprezentând produse de panificaţie. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare.

În același timp, un copil din doi (46%), cu vârsta de până la 6 ani, în România, se află în risc de sărăcie şi excluziune socială. Mai mult, un procent de 15% din populaţie este obeză, iar o treime supraponderală. Cei care câştigă cei mai mulţi bani fac şi cea mai mare risipă. Datele Ministerului Mediului arată că, spre deosebire de industrie, populaţia generează mai multe deşeuri alimentare.

[citeste si]

În rândul persoanelor care muncesc, statistica Eurostat situează ţara în fruntea clasamentului european din punctul de vedere al sărăciei. În ceea ce priveşte inegalitatea veniturilor, raportul arată acelaşi lucru. În România, cei mai bogaţi 20% dintre cetăţeni au venituri de 7,2 ori mai mari decât cei mai săraci 20%, în condiţiile în care media europeană este de 5,2. Institutul de Statistică din România arată într-un raport că ponderea cea mai mare a persoanelor în risc de sărăcie şi excluziune socială se află în Nord-Estul şi Sud-Estul ţării, mai mult decât dublă faţă de Bucureşti - Ilfov (zona Capitalei). Imediat ce se iese din această zonă, populaţia aflată în această situaţie creşte de la 20,5% la 43,5%.

În anul 2015, spre exemplu, o persoană a avut, în medie, venituri de circa 224 euro, iar cheltuielile au reprezentat 196 de euro. La nivel de gospodărie, veniturile se ridică la 579 euro, iar cheltuielile la 522 euro. Cea mai mare parte din cheltuieli se duce pe mâncare, respectiv 72,4%, iar 19% pe impozite şi taxe, restul rămânând pentru alte lucruri precum îmbrăcăminte sau investiţii de diferite tipuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel