VIDEO Păpușa Puigdemont, ”executată”. Reacție din guvernul Spaniei

Păpușa Puigdemont
Păpușa Puigdemont

Josep Borrell a condamnat 'execuţia' unei păpuşi care-l reprezenta pe liderul secesionist catalan Puigdemont.

Josep Borrell, Şeful diplomaţiei spaniole, a condamnat luni execuţia unei păpuşi menite să-l reprezinte pe liderul secesionist catalan Carles Puigdemont, căreia i s-a dat foc şi asupra căreia s-a tras cu focuri de armă în timpul unei sărbători rurale în sudul ţării, în prezent în plină campanie electorală, informează AFP. 'Regret acest act lamentabil împotriva unei figuri care-l reprezenta pe Carles Puigdemont la Coripe şi manifestaţiile de intoleranţă împotriva diferiţilor candidaţi în această campanie electorală', a notat ministrul socialist pe contul său de Twitter.

Coripe, un mic sat situat în Andaluzia, organizează în mod tradiţional, în duminica Paştelui, un simulacru de executare a unui manechin menit să reprezinte 'ceea ce este negativ pentru societate', acţiune denumită 'Arderea lui Iuda'. Însă, anul acesta, mai mulţi bărbaţi, printre care poliţişti locali, au tras zeci de focuri asupra unui manechin care-l reprezenta pe fostul lider secesionist, figură centrală a tentativei de separare a Cataloniei în 2017, potrivit unor imagini video difuzate de diferite mass-media.

VIDEO 

Ninots - tradiție spaniolă

În Spania nu este ceva rar ca păpuşi - denumite 'ninots' - reprezentând personalităţi să sfârşească arse în timpul unor sărbători populare. De data aceasta, însă, falsul Puigdemont a fost ars şi împuşcat cu o săptămâna înainte de alegerile legislative din 28 aprilie. Campania electorală, centrată în special pe problema Cataloniei şi foarte tensionată, a fost marcată de insulte la adresa mai multor candidaţi. Primarul socialist al Coripe, Antonio Perez, a alimentat polemica, declarând: 'Aceasta este o sărbătoare şi se confecţionează o păpuşă care reprezintă răul. Ceea ce este ucis este răul. Punct'.

'Acest personaj a fost interpretat de mii de politicieni, de bancheri, de arabi, de tot felul de persoane...', a adăugat edilul, declanşând un val de proteste pe reţelele sociale. Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmărirea justiţiei spaniole, i-a mulţumit pe Twitter ministrului spaniol de externe pentru gestul său de condamnare a acţiunilor din Coripe. El a protestat şi duminică, scriind pe contul său de Twitter: 'Ei nu au vrut să mă împuşte şi să mă ardă pe mine, ei au vrut să-şi bată joc de lupta pentru libertatea prizonierilor şi exilaţilor' catalani.

Citește și:

Sclavia pe plantațiile de căpșuni din Spania. Femei obligate să se prostitueze și să se înjoseacă pentru o cană cu apă

Locuri de muncă pentru români, în străinătate. Posturi disponibile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel