PAPALEKAS, după informațiile apărute în presă: Nu mă fac vinovat de acuzațiile aduse

Ioannis Papalekas spune că este încrezător că procurorul va ajunge rapid la concluzia că nu este vinovat de nicio acuzaţie care i-a fost adusă în cadrul investigaţiei privind delapidarea SIF Muntenia şi SIF Banat Crişana.

"La începutul acestei săptămâni am avut o întrevedere cu procurorul care se ocupa de caz, la cererea acestuia, și în scopul de a-mi manifesta sprijinul față de solicitările sale. Având în vedere că acum are cunoștință deplină asupra faptelor, sunt încrezător că va ajunge rapid la concluzia că nu mă fac vinovat de niciuna din prezumtivele acuzații care mi s-au adus și că va lua toate măsurile ce se impun astfel încât să fiu exclus din orice viitoare investigație", spune omul de afaceri.

Relatări eronate în presă

Conform unor informații apărute în presă, omul de afaceri grec a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru complicitate la delapidare în dosarul SIF, în care au fost arestaţi şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în CA al societăţii.

"Unele dintre articolele apărute în presă fac referire la un număr de alte persoane acuzate de a fi fost implicate în activități ilegale împreună cu dl. Dragoș Bîlteanu. Eu nu am întâlnit niciodată pe niciuna dintre aceste persoane acuzate și nu m-am implicat în nicio afacere sau altă relație cu aceștia. Pot să confirm că nici eu și nicio altă societate asociată cu mine nu am întreprins vreodată vreun tip de afacere cu SIF Banat sau cu oricare dintre angajații acesteia, administratorii sau acționarii acesteia. De altfel și SIF Banat a confirmat recent că nu a investit niciodată în Globalworth și a negat că ar fi tranzacționat acțiuni ale Globalworth, contrar informațiilor vehiculate în unele articole de presă.

SIF Muntenia a făcut într-adevăr o investiție cu ocazia listării Globalworth, când a achiziționat un număr de 200.000 de acțiuni la prețul de 5 euro pe acțiune, pentru o valoare totală de 1.000.000 euro. Nu știu dacă SIF Muntenia continuă să dețină acțiuni în Globalworth, dar pot să confirm că valoarea acțiunilor în societate a rămas la un nivel superior prețului pe care acestea l-au avut la data listării. Pot să confirm că nici eu personal și nici societatea al cărei asociat sunt nu aM achiziționat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia și nici nu am încheiat vreo tranzacție cu vreuna din aceste entități întrucât de la venirea mea în România în anul 2000 am luat decizia de a nu mă implica în tranzacționarea de acțiuni și obligațiuni pe bursele din România.", spune Ioannis Papalekas.

Afaceristul pune capăt neliniștilor

Omul de afaceri vrea să pună capăt neliniştilor "cu care se confruntă" toţi investitorii, angajaţii, directorii şi asociaţii companiei, precum şi numeroşii furnizori şi parteneri de afaceri.

"Încerc totodată să pun capăt neliniștilor cu care se confruntă acum toți investitorii noștri, numeroșii noștri angajați, directori și asociați, precum și numeroșii noștri furnizori și parteneri de afaceri", mai spune Ioannis Papalekas.

Dragoş Bîlteanu, partener de afaceri

"În ce priveşte faptele, este adevărat că dl. Dragoş Bîlteanu a fost unul dintre partenerii mei de afaceri, exclusiv în sectorul imobiliar. Tranzacţiile principale în care ambii am fost implicaţi se leagă de achiziţia şi dezvoltarea Proiectului Upground Estates, situat în zona Dimitrie Pompeiu, şi proiectul Tower Center International (TCI), la acesta din urmă presa făcând numeroase referiri. Legăturile mele profesionale cu dl. Bîlteanu s-au redus semnificativ pe parcursul anilor şi, din anul 2008, singurul nostru proiect de afaceri comun a fost cel care a implicat Proiectul TCI, în care eu am dobândit de la dânsul o participaţie de 50% în anul 2012. Circumstanţele realizării acelui proiect au fost raportate în mod public atât de către mine, cât şi de către Globalworth în nenumărate ocazii în trecut. Dl. Bîlteanu şi cu mine (fiecare în calitate de proprietari ai unei cote de 50% din Proiectul TCI) am încheiat în luna iulie a anului 2013 un contract prin care am convenit vânzarea proiectului către Globalworth. Acest aspect a fost în mod complet şi public dezvăluit ca parte a ofertei publice a Globalworth, vânzarea fiind agreată sub condiţia unei evaluări independente, aşa cum a fost cazul în toate tranzacţiile similare în care eu personal sau o entitate asociată mie a fost implicată. Întotdeauna am căutat să ofer maximum de transparenţă în tot ceea ce priveşte aceste aspecte", explică Papalekas.

Achiziţia proiectului TCI de către Globalworth

Potrivit acestuia, achiziţia proiectului TCI de către Globalworth s-a finalizat în luna februarie a anului 2014, fiind ultimul proiect care a fost transferat către Globalworth din portofoliul iniţial şi achiziţia sa a fost finanţată prin fonduri bancare puse la dispoziţie de către banca elveţiană UBS.

"Ţin să precizez că achiziţia acestui proiect nu a fost făcută din fonduri strânse în urma listării. Acele fonduri au fost folosite pentru achiziţia altor proprietăţi. Globalworth a urmat întotdeauna o serie de condiţii şi proceduri speciale la încheierea oricărui tip de contract în care eu personal sau un asociat al meu este parte contractantă şi toate aceste condiţii şi proceduri speciale sunt respectate în toate cazurile: (i) o evaluare independentă, (ii) contractarea la valoarea pieţii (arm's length) şi (iii) luarea deciziei de cumpărare de către directorii non-executivi, deci fără participarea mea. Toate aceste proceduri au fost urmate (şi raportate public) în legătură cu tranzacţia TCI, astfel cum s-a întâmplat de altfel în toate tranzacţiile Globalworth în care eu personal am avut un interes", se afirmă în scrisoare.

Cine sunt persoanele acuzate

În ceea ce priveşte persoanele acuzate că au fost implicate în activităţi ilegale împreună cu Bîlteanu, Papalekas susţine că nu s-a întâlnit niciodată cu niciuna dintre acestea şi nici nu s-a implicat în vreo afacere sau altă relaţie cu aceştia.

"Pot să confirm că nici eu şi nicio altă societate asociată cu mine nu am întreprins vreodată vreun tip de afacere cu SIF Banat sau cu oricare dintre angajaţii acesteia, administratorii sau acţionarii acesteia. De altfel şi SIF Banat a confirmat recent că nu a investit niciodată în Globalworth şi a negat că ar fi tranzacţionat acţiuni ale Globalworth, contrar informaţiilor vehiculate în unele articole de presă. SIF Muntenia a făcut într-adevăr o investiţie cu ocazia listării Globalworth, când a achiziţionat un număr de 200.000 de acţiuni la preţul de 5 euro pe acţiune, pentru o valoare totală de 1.000.000 euro. Nu ştiu dacă SIF Muntenia continuă să deţină acţiuni în Globalworth, dar pot să confirm că valoarea acţiunilor în societate a rămas la un nivel superior preţului pe care acestea l-au avut la data listării. Pot să confirm că nici eu personal şi nici societatea al cărei asociat sunt nu am achiziţionat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia şi nici nu am încheiat vreo tranzacţie cu vreuna din aceste entităţi întrucât de la venirea mea în România în anul 2000 am luat decizia de a nu mă implica în tranzacţionarea de acţiuni şi obligaţiuni pe bursele din România", mai spune Papalekas.

Papalekas este unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România, iar anul trecut a înfiinţat firma Globalworth pe care a listat-o pe segmentul AIM (Alternative Investment Market) al London Stock Exchange (LSE) - începând cu data de 25 iulie 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel