EXCLUSIV  Papa Francisc, vizită în Irak. Dan Ciachir, itinerariul biblic pe care-l va străbate Papa

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre vizita Papei Francisc în Irak, considerat spațiu biblic, și simbolistica locurilor prin care acesta va trece.

"Întâi, se cuvine ştiut că primul papă care a vrut să viziteze Irakul, în urmă cu 22 de ani, a fost Ioan Paul al II-lea, în 1999, an în care a vizitat şi ţara noastră. De ce a căzut proiectul acestei vizite? Pentru că s-a opus Saddam Hussein. Papa Ioan Paul al II-lea a fost promotorul marilor şi lungilor călătorii.

Călătoria Papei Francisc, care are loc între 5 şi 8 martie, este una apostolică, pastorală. În călătoria de 1450 de kilometri pe care Papa o va face începând de astăzi va survola - de asta nu se spune dacă va călători cu elicopterul sau cu avionul - şi locuri pe care se mai află celule jihadiste sunnite ale Statului Islamic, asta pentru a se vedea riscul pe care îl comportă această călătorie.

Papa Francisc I a dorit încă de acum opt ani să viziteze Irakul. A nutrit un interes constant pentru cei 400.000 de creştini din Irak - Irakul cu o populație de 39 de milioane de locuitori. Şi, pe prima pagină de astăzi din L'Osservatore Romano, un articol se intitulează "Pe urmele lui Abraham în speranţa de a reconstrui şi de a reîncepe.", a spus Dan Ciachir pentru DCNews.

Itinerariul biblic pe care-l va străbate Papa Francisc I

"Se spune că pământul Irakului este un spaţiu biblic. De ce? Se cuvine explicat lucrul acesta. Patriarhul Avraam, unul dintre marii patriarhi ai Vechiului Testament, a avut un copil cu sclava sa egipteancă Agar, pe care a izgonit-o după ce a născut. Însă un înger le-a arătat mamei şi fiului, pe nume Ismail, un izvor ascuns. Astfel, i-a salvat viaţa şi el a devenit părintele poporului arab.

Acest itinerariu biblic care se leagă de pământul Irakului şi care va fi străbătut de Papa Francisc I cuprinde, de pildă, Mosul, Ur, câmpia de la Ur, Ninive. Toate acestea, chiar şi Bagdadul, sunt spaţii legate de amintirea Patriarhului Avraam. Sunt spaţii creştine, binecuvântate de istoria celor trimişi de Dumnezeu, care sunt cei trei mari patriarhi. 

Invitaţia de a vizita Irakul Papa Francisc I a primit-o pe 25 ianuarie 2020, acum un an, de la președintele Irakului, Barham Salih, care a venit la Vatican spre a-l invitat pe pontif să viziteze Irakul. Drumul care duce spre oraşul sfânt Nadjas este împodobit, astăzi, cu panouri înfăţişându-l pe pontif surâzând alături de marele ayatolah şiit Ali Sistani. Este un drum pe care Papa îl va străbate", a mai spus Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel