Papa Francisc pregătește terenul pentru o demisie: "Nu cred că pot continua să călătoresc în acelaşi ritm”

Papa Francisc reafirmă că este gata să demisioneze dacă probleme de sănătate îl vor împiedica să conducă Biserica.

Papa Francisc a declarat sâmbătă că va fi nevoit din cauza vârstei sale avansate şi a durerilor la genunchi să reducă ritmul deplasărilor, menţionând chiar posibilitatea de a demisiona la un moment dat dacă probleme grave de sănătate îl vor împiedica să conducă Biserica Catolică, relatează Agerpres.

"Nu cred că pot continua să călătoresc în acelaşi ritm ca înainte. Cred că la vârsta mea, şi cu această limitare, trebuie să mă menajez pentru a putea sluji Biserica, sau dimpotrivă să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage", a declarat suveranul pontif în cadrul unei conferinţe de presă la bordul avionului care îl ducea înapoi la Vatican după o vizită de o săptămână în Canada.

În timpul acestei vizite, cea de-a 37-a călătorie în străinătate după alegerea sa în 2013, papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, s-a deplasat în majoritatea timpului într-un cărucior cu rotile şi a părut slăbit, însă a salutat mulţimea de la bordul "papamobilului".

"Această călătorie a fost puţin un test: e adevărat că nu se poate călători în această stare, poate trebuie schimbat puţin stilul", a recunoscut el, în timp ce a mărturisit că "va încerca să continue să călătorească, să fie aproape de oameni, pentru că este un mod de a servi aproapele".

El a afirmat că va călători mai întâi în locurile în care a promis că va merge, precum Sudanul de Sud, Republica Democrată
Congo, Libanul şi poate Kazahstan, înainte de a decide în legătură cu viitoare deplasări.

În ceea ce priveşte o posibilă demisie, la fel ca predecesorul său Benedict al XVI-lea, papa Francosc a reiterat sâmbătă că există o posibilitate în acest sens.

"Însă până în prezent nu am luat în calcul acest lucru. Cum se spune, nu am simţit să mă gândesc la această posibilitate. Dar asta nu înseamnă că poimâine nu voi începe să mă gândesc la asta", a adăugat suveranul pontif.

Papa Francisc, în avionul care l-a transportat în Canada: Am o mare dorinţă de a merge la Kiev

Am o mare dorinţă de a merge la Kiev, a răspuns papa Francisc la o întrebare referitoare la o posibilă viitoare călătorie în Ucraina.

Declaraţia a fost făcută jurnaliştilor care îl însoţesc în avionul papal în călătoria de la Roma înspre Canada. Niciun alt papă nu a mai vizitat Moscova, iar suveranul pontif a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei asupra Ucrainei: luna trecută a acuzat în mod implicit Moscova că poartă un război crud şi absurd de agresiune.

Papa Francisc speră să poată merge la Moscova şi Kiev imediat după călătoria în Canada

Într-un interviu exclusiv acordat Reuters luna aceasta, papa Francisc a declarat că speră să poată merge la Moscova şi Kiev imediat după călătoria în Canada. După interviu, autorităţile de la Kremlin au spus că nu au avut un contact substanţial cu Vaticanul în ceea ce priveşte o potenţială vizită, în timp ce Ucraina şi-a reinnoit invitaţia către suveranul pontif.

Papa Francisc, probleme la genunchi

În ciuda problemelor medicale de la genunchi, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, era bine dispus şi i-a întâmpinat şi a glumit cu jurnaliştii acreditaţi. Deşi au existat îndoieli iniţiale privind capacitatea sa de a se deplasa între diferitele compartimente ale aeronavei, suveranul pontif a spus cred că mă descurc şi a mers normal, sprijinindu-se într-un baston, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel