Papa Francisc, mesajul de Paște "Urbi et Orbi": Este scandalos - conflictele militare nu încetează

Papa a calificat drept "scandaloase" conflictele în desfăşurare şi cursa înarmărilor în plină pandemie.

Papa Francisc a calificat duminică, în cadrul mesajului tradiţional de Paşte cu prilejul rostirii binecuvântării "Urbi et Orbi", drept "scandaloase" perpetuarea conflictelor militare şi cursa înarmărilor în contextul pandemiei, transmite AFP, scrie Agerpres. 

"Pandemia este încă în desfăşurare, criza socială şi economică este foarte gravă, în special pentru cei săraci şi în pofida acestor lucruri - şi este scandalos - conflictele militare nu încetează iar arsenalele militare se măresc", a denunţat Francisc în omilia ţinută din bazilica Sfântul Petru de la Vatican, înainte de a rosti binecuvântarea "Urbi et Orbi", pentru Oraşul Etern şi Lumea întreagă.

"Există încă prea multe războaie şi prea multă violenţă în lume! Fie ca Domnul, care este pacea noastră, să ne ajute să depăşim această mentalitate a războiului", a mai susţinut suveranul pontif, care a lansat deseori apeluri la dezarmare şi la interzicerea completă a arsenalelor nucleare.

Invocând faptul că duminică este şi Ziua Internaţională de Conştientizare a pericolului reprezentat de minele antipersonal, papa Francisc a susţinut că aceste arme sunt nişte "dispozitive perfide şi oribile, nişte instrumente ale morţii fără de care lumea noastră ar fi mult mai bună".

De asemenea, suveranul pontif a menţionat situaţia din Myanmar, invocând protestele paşnice ale tinerilor pentru drepturi democratice.

Papa Francisc a lansat un apel la pace şi pentru zonele de conflict din Africa, printre care regiunea Tigray din nordul Etiopiei şi provincia Cabo Delgado din Mozambic. El a remarcat şi că situaţia gravă de criză din Yemen a fost primită "cu o tăcere asurzitoare şi scandaloasă".

Papa a lansat şi un apel la reconciliere între palestinieni şi israelieni pe care i-a chemat să "redescopere puterea dialogului" pentru a ajunge la o soluţie care să facă posibilă convieţuirea paşnică şi prosperă.

În cadrul predicii sale, Francisc s-a referit şi la perpetuarea persecuţiilor împotriva creştinilor şi a solicitat ca toate restricţiile cu privire la libertatea de religie să fie ridicate de peste tot din lume.

În mesajul său pascal, papa le-a cerut guvernelor şi să urgenteze distribuţia de vaccinuri împotriva noului coronavirus, în special pentru populaţia săracă a lumii, informează şi Reuters.

Papa s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru cei care au pierdut pe cineva drag, dar şi pentru şomeri, cerându-le guvernelor să le asigure celor aflaţi în nevoie "mijloace de existenţă decente". Suveranul pontif a lăudat lucrătorii medicali, a transmis că este alături de copiii şi tinerii care nu pot merge la şcoală şi a amintit că lupta cu pandemia este o luptă a tuturor.

"Chem întreaga comunitate internaţională, în spiritul responsabilităţii globale, să se mobilizeze pentru a depăşi întârzierile şi blocajele din distribuţia vaccinurilor şi pentru a facilita această distribuţie, în special în ţările cele mai sărace".

Doar 200 de credincioşi au putut participa la Slujba Pascală din cauza restricţiilor împotriva noului coronavirus, notează DPA.

Înainte de pandemie, Liturghia Pascală se desfăşura de obicei în Piaţa Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de pelerini. Anul acesta, la fel ca şi anul trecut, papa Francisc a fost nevoit să oficieze cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii din interiorul bazilicii Sfântul Petru. Ceremonia a fost transmisă online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel