Papa Francisc, la Blaj. Primarul municipiului solicită Guvernului fonduri pentru organizarea vizitei

Scutaru Cristina / 19 apr 2019 / 16:22 Salveaza PDF Comentarii
Papa Francisc, semnal de alarmă. Apel pentru întreaga lume
Descriere foto: Papa Francisc, semnal de alarmă. Apel pentru întreaga lume

Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, anunță că administrația blăjeană - cu sprijinul Consiliului județean Alba și al Instituției Prefectului din județul Alba - a inițiat un proiect de hotărâre de guvern, prin care solicită Executivului un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 lei din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Fondurile vor fi utilizate pentru organizarea vizitei Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj, în data de 2 iunie 2019.

Municipiul Blaj intenționează să utilizeze suma solicitată Guvernului pentru lucrări de investiții, reparații și dotări în vederea bunei desfășurări a acestei vizite istorice din iunie 2019. Principalele lucrări vizate sunt: reparații capitale și curente pe străzile din municipiul Blaj, continuarea lucrărilor de reabilitare la Colegiul Național "Inochentie Micu Clain"- imobil construit în perioada 1925-1929 și cu fonduri donate de Vatican, lucrări de reabilitare ale Monumentului GLORIA de pe Câmpia Libertății, lucrări de amenajare și dotări cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif, cheltuieli cu organizarea evenimentului.

Eveniment major

 

Vizita Sfântului Părinte la Blaj este un eveniment major, care nu se referă doar la Blaj, ci are legătură cu România și cu istoria românilor din Transilvania.

Beatificarea celor șapte Episcopi Greco-Catolici, martiri pentru Hristos, morți în timpul regimului comunist, de către Sanctitatea Sa pe Câmpia Libertății de la Blaj, face ca data de 2 iunie 2019, să reprezinte cel mai important moment al vizitei Sfântului Părinte, iar cu acest prilej Blajul și România vor deveni centrul de interes al catolicismului din întreaga lume.

Motivarea solicitării unui sprijin financiar către Guvernul României, este dată de faptul că, față de București și Iași, alte municipalități, care au onoarea de a găzdui un eveniment de asemenea amploare, Blajul - deși are capacitatea administrativă și organizatorică de a gestiona un astfel de moment - are nevoie și de un suport financiar suplimentar necesar pentru a organiza la cel mai înalt nivel vizita Suveranului Pontif. În acest context, comunitatea locală a luat act cu interes de sprijinul financiar substanțial acordat de Guvernul de la Budapesta, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru primirea Sfântului Părinte la Șumuleu și consideră că la rândul său Guvernul României poate face un gest similar de sprijin față de Blaj.

Nu e loc de orgolii

 

Primarul municipiului Blaj își exprimă satisfacția că reprezentantul Guvernului în teritoriul - Prefectul județului Alba și Consiliul județean Alba au înțeles momentul istoric pe care-l va trăi comunitatea noastră și au făcut demersurile necesare pentru a înainta Guvernului României spre aprobare, acest proiect de act normativ.

De asemenea, Primarul municipiului Blaj, își exprimă speranța că Guvernul României va înțelege importanța evenimentului de pe Câmpia Libertății de la Blaj și că, spre deosebire de Anul Centenar 2018 - când nu a alocat Blajului niciun sprijin financiar, deși Blajul celebra 170 de ani de la Marea Adunare Națională de la 1848 - de această dată va acorda importanța cuvenită Blajului, Câmpiei Libertății, Școlilor Blajului și Bisericii Greco-Catolice, fără de care nu ar fi existat poate nici 1 Decembrie 1918 și pentru care se întâmplă vizita Suveranului Pontif la 2 iunie 2019.

”În aceste zile nu mai este loc de orgolii politice, ci a sosit vremea «să mergem împreună» spre a ne ridica cu demnitate la înălțimea acestui moment istoric!”, a transmis Valentin Rotar.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26