Papa Francisc, în România. Suma de bani necesară pentru organizarea evenimentului

Loredana Brumă / 19 apr 2019 / 18:05 Salveaza PDF Comentarii
Papa Francisc
Descriere foto: Papa Francisc

Autorităţile din Alba au solicitat guvernului să aloce, din fondul de rezervă bugetară, peste 4,6 milioane de lei pentru organizarea vizitei Papei Francisc la Blaj, în data de 2 iunie, potrivit unui comunicat transmis vineri.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Instituţiei Prefectului Alba, administraţia din Blaj a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern, prin care solicită Executivului un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 de lei, bani ce ar urma să fie utilizaţi pentru organizarea vizitei Suveranului Pontif.

"Municipiul Blaj intenţionează să utilizeze suma solicitată Guvernului pentru lucrări de investiţii, reparaţii şi dotări în vederea bunei desfăşurări a acestei vizite istorice din iunie 2019. Principalele lucrări vizate sunt reparaţii capitale şi curente pe străzile din municipiul Blaj, continuarea lucrărilor de reabilitare la Colegiul Naţional 'Inochentie Micu Clain'- imobil construit în perioada 1925-1929 şi cu fonduri donate de Vatican, lucrări de reabilitare ale Monumentului Gloria de pe Câmpia Libertăţii, lucrări de amenajare şi dotări cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif, cheltuieli cu organizarea evenimentului", se arată în comunicat.

Blaj, centru de interes al catolicismului din întreaga lume

 

Potrivit sursei citate, beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici, morţi în timpul regimului comunist, de către Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj face ca "data de 2 iunie 2019 să reprezinte cel mai important moment al vizitei Sfântului Părinte, iar cu acest prilej Blajul şi România vor deveni centrul de interes al catolicismului din întreaga lume".

Motivarea solicitării unui sprijin financiar către Guvernul României este dată de faptul că, faţă de Bucureşti şi Iaşi, "Blajul - deşi are capacitatea administrativă şi organizatorică de a gestiona un astfel de moment - are nevoie şi de un suport financiar suplimentar necesar" pentru a organiza la cel mai înalt nivel vizita.

"În acest context, comunitatea locală a luat act cu interes de sprijinul financiar substanţial acordat de Guvernul de la Budapesta, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru primirea Sfântului Părinte la Şumuleu şi consideră că, la rândul său, Guvernul României poate face un gest similar de sprijin faţă de Blaj", se arată în comunicat.

"Nu mai este loc de orgolii politice"

 

Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, şi-a exprimat speranţa că "Guvernul României va înţelege importanţa evenimentului de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj şi că, spre deosebire de Anul Centenar 2018 - când nu a alocat Blajului niciun sprijin financiar, deşi Blajul celebra 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la 1848 - de această dată va acorda importanţa cuvenită Blajului, Câmpiei Libertăţii, Şcolilor Blajului şi Bisericii Greco-Catolice, fără de care nu ar fi existat poate nici 1 Decembrie 1918 şi pentru care se întâmplă vizita Suveranului Pontif la 2 iunie 2019".

"În aceste zile nu mai este loc de orgolii politice, ci a sosit vremea 'să mergem împreună' spre a ne ridica cu demnitate la înălţimea acestui moment istoric", a conchis sursa citată


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25