Papa Francisc, în fața unei decizii majore privind Banca Vaticanului

Banca Vaticanului ar putea fi închisă, din cauza scandalurilor și lipsei de transparență. Decizia îi aparține Papei Francisc care vrea ca Biserica Catolică să fie un model de austeritate şi onestitate şi ar putea restructura sau chiar închide Banca Vaticanului, potrivit unor surse de la Vatican.

Potrivit Mediafax, Institutul pentru Lucrări Religioase (numele formal al băncii) şi Vaticanul se află sub presiune pentru creşterea transparenţei financiare, după ce instituţia de credit a fost afectată de mai multe scandaluri în ultimele decenii.

Unul dintre testele pontificatului acestuia este legat de instituţia financiară, o sursă de imagine negativă pentru Vatican în ultimele trei decenii, scrie CNBC.

În 2012, o agenţie europeană responsabilă cu combaterea spălării banilor a ajuns la concluzia că Banca Vaticanului nu a reuşit să respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta împotriva criminalităţii financiare.

"Cu siguranţă dacă papa vrea poate închide banca", a afirmat un prelat cu o experienţă în relaţia cu instituţia financiară, citează CNBC. Viitorul băncii este una dintre chestiunile principale cu care se confruntă Francisc, a spus el.

Opțiuni disponibile

Reforme semnificative privind instituția financiară, care în ultimele decenii a fost o sursă de imagine negativă pentru Vatican, ar putea avea loc abia după o anumită perioadă şi, probabil, după schimbări la Secretariatul de Stat. Unul dintre cei mai importanți oameni vizați de reformă ar putea fi și şeful Secretariatului, cardinalul Tarciscio Bertone.

Banca Vaticanului ar putea fi mai degrabă  "restructurată puternic" decât închisă, a afirmat un alt oficial din cetatea Sfântului Scaun. "Va fi nevoie de timp pentru a schimba banca. Dar nu aş exclude nimic, nici chiar închiderea acesteia în viitor. Francisc face lucruri uimitoare în fiecare zi", a spus el.

Există și varianta ca banca să își reducă activitatea, administrând doar fondurile necesare funcționării Vaticanului. "Am putea pur şi simplu spune Iezuiţilor, Dominicanilor şi Franciscanilor: «Domnilor, trebuie să vă mutaţi afacerile în altă parte»", a spus sursa.

Prelatul a recunoscut însă, că o parte din profiturile generate de bancă au ajutat Sfântul Scaun să-şi echilibreze bugetul în trecut, acoperind cheltuieli de zeci de milioane de dolari. În cazul în care Banca Vaticanului va opta pentru închiderea sau reducerea activității, Sfântul Scaun va fi nevoit să identifice noi surse de venit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel