Papa Francisc a aplaudat anularea dreptului federal la avort din SUA

Papa Francisc, în timpul unui interviu de lungă durată acordat luni, a aplaudat Statele Unite pentru anularea dreptului federal la avort.

Pontiful a spus că respectă decizia instanței, dar nu știe încă suficient de multe despre sistemul juridic al SUA și despre istoria subiectului pentru a discuta jurisprudența acestuia.

"Vă spun adevărul. Nu înțeleg din punct de vedere tehnic", a spus papa despre hotărârea SCOTUS. „Trebuie să o studiez pentru că nu înțeleg cu adevărat hotărârea de acum 50 de ani, iar acum nu pot spune dacă este bine sau greșit din punct de vedere judiciar”.

„Respect decizia”, a clarificat el.

Învățăturile Bisericii Catolice spun că viața începe din momentul concepției.

Papa, care a fost un oponent activ al avortului încă din primele zile ale înscăunării, s-a lipit de doctrinele ortodoxe ale Bisericii Catolice în această privință. El a mai făcut anterior declarații contestate de activiștii drepturilor omului, comparând avortul cu „angajarea unui asasin” pentru a ucide un copil.

Vaticanul a lăudat anterior Curtea Supremă a SUA pentru că a inversat poziția luată acum aproape 50 de ani cu privire la avort.

Într-o serie de declarații, Vaticanul a încurajat și activiștii să înțeleagă că a fi „pro-viață” înseamnă a sprijini alte probleme, inclusiv toate cele care amenință viața, cum ar fi armele, sărăcia și ratele în creștere ale mortalității materne, a raportat Reuters.

„A fi pro-viață, de exemplu, înseamnă a fi îngrijorat dacă ratele mortalității femeilor din cauza maternității cresc”, a spus Andrea Tornielli, directorul editorial al Vaticanului. Cu toate acestea, avortul reprezintă în multe ocazii, singura șansă la viață a mamei.

Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, șeful Academiei Pontificale pentru Viață, a apreciat subiectul ca fiind o „provocare” pentru întreaga lume.

„Faptul că o țară mare cu o lungă tradiție democratică și-a schimbat poziția în această problemă provoacă ecouri în întreaga lume”, a spus arhiepiscopul.

Papa Francisc: Nu am de gând să demisionez curând. Primul lucru este să merg în Rusia pentru a încerca să ajut într-un fel

Într-un interviu exclusiv la reședința sa din Vatican, Papa Francisc a negat că intenționează să demisioneze și, de asemenea, a negat zvonurile că are cancer, glumind că medicii săi nu i-au spus nimic despre asta.

În mass-media au circulat zvonuri conform cărora evenimente concomitente de la sfârșitul lunii august, inclusiv întâlniri cu cardinali din întreaga lume pentru a discuta despre o nouă constituție a Vaticanului, o ceremonie pentru numirea de noi cardinali și o vizită în orașul italian Aquila, ar putea prefigura un anunț de demisie al Papei.

Orașul Aquila este asociat cu Papa Celestin al V-lea, care a demisionat din papalitate în 1294.

Dar Papa Francisc a negat un astfel de scenariu. ”Toate aceste coincidențe i-au făcut pe unii să creadă că se va întâmpla același lucru. Dar nu mi-a trecut niciodată prin cap. Pentru moment nu", a declarat Papa Francisc într-un interviu exclusiv acordat publicației Reuters citată de Rainews.

Operația de colon ”a fost un mare succes”, a declarat Papa făcând referire operația de stenoză diverticulară pe care a suferit-o anul trecut, în care i s-a extirpat o secțiune din colon, rămânând internat timp de 10 zile la Spitalul Gemelli din Roma.

De altfel Pontiful a negat zvonurile despre existența unui cancer. Medicii ”nu mi-au spus nimic”, a râs el și a respins aceste zvonuri drept ”bârfe de curte”.

Francisc, totuși, a reiterat poziția sa că  într-o bună zi ar putea să demisioneze dacă sănătatea sa precară îl va împiedica să conducă Biserica, ceea ce era aproape de neconceput înaintea lui Benedict al XVI-lea. 

Cu privire la următoarele călătorii pe care le va efectua Papa în viitorul apropiat acesta a anunțat: ”Aș vrea să merg în Ucraina dar mai întâi aș vrea să merg la Moscova. Acum, după întoarcerea din Canada, este posibil să merg în Ucraina”.

”Primul lucru este să merg în Rusia pentru a încerca să ajut într-un fel, dar mi-ar plăcea să merg în ambele capitale”, a mai adăugat Pontiful.

În ceea ce privește chestiunea avortului, bazat pe sentința Curții Supreme a Statelor Unite, Francis a declarat că respectă decizia dar nu are suficiente informații pentru a vorbi despre ea din punct de vedere juridic.

Suveranul Pontif a condamnat ferm avortul, comparându-l cu ”un asasinat”. ”Întreb: este legitim, este corect să elimini o viață umană pentru a rezolva o problemă?”, a spus Papa.

Într-un mesaj către sportivii care vor participa la campionatele europene de înot, Papa a reamintit că aceștia pot fi ”un motiv pentru a arăta și mai puternic angajamentul nostru pentru o lume fără războaie, fără ură între popoare, fără amenințare nucleară”.

”Cred că și dumneavoastră, ca și mine, sunteți întristat pentru că umbra războiului din Ucraina cântărește acest eveniment sportiv”, a adăugat Papa Francisc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel