Papa Benedict a murit. Ciachir, diferenţa față de Papa Francisc: "A fost un boier"

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Scriitorul Dan Ciachir a comentat vestea morții Papei Benedict al XVI-l ea, realizând o comparație între acesta și Papa Francisc.

"Părintele Steinhardt a spus despre Hristos că este un boier - o caracterizare cât se poate de românească. Acelaşi lucru îl spun şi eu despre Papa Benedict al XVI-lea. Un boier şi ca prezenţă, şi ca teolog strălucit şi, cu toate că a fost un conservator - a renunţat, de pildă, la titlul de Patriarh al Occidentului -, el a fost un om de mare nobleţe. Au existat conflicte între cei doi papi încât un intelectual italian îmbisericit, Francesco Margiotta Broglio, spunea, acum trei ani, că este vremea să ne întrebăm dacă Ratzinger este pe cale să devină un antipapă. Tot acest intelectual continua, pe acelaşi ton: "Doi papi sunt prea mulţi în micul stat al Vaticanului. Amândoi îmbrăcaţi în alb, cuvântul unuia sfârşind inevitabil prin a fi confruntat cu punctul de vedere al celuilalt". 

"Este o mare diferenţă"

Dacă Benedict al XVI-lea era un boier, trăit în Argentina, unde a apărut un foarte înşelător curent şi cât se poate de condamnat - teologia eliberării -, unde marxismul era amestecat cu o învățătura creştină, ne dăm seama de diferenţa dintre pontiful în viaţă şi cel care tocmai a trecut la cele veşnice. Unul de dreapta, altul de stânga. Asta probabil că a dus la anumite conflicte, mai ales ca Papa Benedict a făcut nişte mărturisiri foarte interesante. A spus că homosexualitatea este o realitate în Biserica Romano-Catolică şi este o consecinţă a descătușărilor sexuale de la sfârşitul anilor '60 ai secolului trecut. 

Pe de altă parte, dacă Papa Fracisc a fost şi a rămas un adept al migraţiei, Papa Benedict era împotrivă. Mai mult, el a scris o carte care nu a mai apărut pe piaţă, acum doi ani, tot din cauza faptului că vederile sale erau diametral opuse de ale actualului pontif. Şi-a retras semnătura. Era un dialog între Benedict al XVI-lea şi un om cardinal de o reflexie diamantină - Robert Sarah", a spus Dan Ciachir, la Antena 3 CNN.

Joseph Ratzinger, în vârstă de 95 de ani, a murit astăzi, 31 decembrie 2022, anunță Vaticanul. "Cu durere vă anunţ că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a murit, astăzi, la ora 9:34, la Mânăstirea Mater Ecclesiae, din Vatican. Informaţii suplimentare vă vor fi comunicate cât mai curând posibil”, a transmis directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel