Panică în Târgu Mureș, după un mesaj RO-Alert despre un exerciţiu de simulare a unei explozii. "Au crezut că e chiar o situaţie reală"

Panică în Târgu Mureș, după un mesaj RO-Alert despre un exerciţiu de simulare a unei explozii. "Au crezut că e chiar o situaţie reală" / Foto: Pixabay
Panică în Târgu Mureș, după un mesaj RO-Alert despre un exerciţiu de simulare a unei explozii. "Au crezut că e chiar o situaţie reală" / Foto: Pixabay

Un mesaj RO-Alert i-a băgat în panică pe localnicii din Târgu Mureș.

Mai mulți localnici din Târgu Mureş au intrat în panică, după ce au primit un mesaj RO-Alert. Aceștia au sunat luni la Dispeceratul 112, după ce au primit mesaje care anunțau un exerciţiu internaţional de simulare a unei explozii urmată de scurgeri de gaze periculoase în atmosferă, scrie Realitatea.net

"Au crezut că e chiar o situaţie reală"

„Au fost în jur de 10-15 persoane care au sunat, neînţelegând mesajul RO-ALERT şi au crezut că e chiar o situaţie reală.

Operatorii i-au liniştit, le-au explicat că, de fapt, e un exerciţiu şi sper că au înţeles. Ne cerem scuze târgumureşenilor şi mureşenilor, în general, pentru disconfortul creat, dar totodată trebuie să înţeleagă şi dânşii că acest exerciţiu îl facem pentru noi toţi, pe de o parte pentru pregătirea personalului propriu de intervenţie, pe de altă parte, pregătirea autorităţilor, integrabilitatea tuturor instituţiilor care intervin într-o situaţie de o asemenea amploare şi, bineînţeles, pregătirea populaţiei.

Genul de mesaj primit de către dânşii este exact tipul de mesaj care la un moment dat ar putea să vină şi să transmită nişte măsuri care trebuie respectate", declarat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea” al judeţului Mureş, general de brigadă Călin Handrea.

Textul mesajului privind simularea EU MODEX din perioada 30 mai - 3 iunie, din municipiul Târgu Mureş, a fost redactat în limbile română, maghiară şi engleză şi precizează că este vorba de un exerciţiu.

Panică într-un sat din Iași. Localnicii, speriați de bubuituri în plină noapte. Au crezut că a venit războiul

Și locuitorii din satul Şorogari, județul Iași au tras recent o sperietură soră cu moartea după ce în plină noapte au auzit bubuituri specifice armelor. Zgomotul, care altădată s-ar fi soldat doar cu o trezire din somn şi atât, acum, în contextul conflictului armat din ţara vecină de la Nord, i-a speriat teribil. Oamenii au crezut că a venit războiul, iar în sat s-a creat panică. Ulterior însă, poliţiştii ieșeni au venit cu precizări, subliniind că au avut un antrenament și că au efectuat trageri cu armamentul din dotare.

“În perioada 17-19 mai, poliţiştii ieşeni din structurile care acţionează în segmentul stradal din cadrul secţiilor de poliţie urbane şi rurale, structurilor de poliţie rutieră, transporturi şi posturilor de poliţie, au participat la şedinţe de tragere cu armamentul din dotare pe timp de noapte. Activităţile s-au desfăşurat în intervalele orare 21.00 - 24.00, şi s-au axat pe desfăşurarea de şedinţe de tragere dinamice, în condiţii de efort şi stres psihic, de luminozitate scăzută.

Reamintim că şedinţele de tragere în poligon sunt organizate lunar de ofiţeri specializaţi din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională al IPJ Iaşi, şi au ca scop exersarea de către personalul unităţii a tragerilor cu muniţie reală, efectuarea corecţiei tragerii şi executarea focului din diferite poziţii de tragere asupra unor ţinte variate.

Pregătirea în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare se desfăşoară în Poligonul de tragere aparţinând Ministerului Afacerilor Interne din Şorogari şi este realizată pe două paliere, prin pregătire practică - exerciţii manipulare armament, prezentare şi explicare a regulilor de siguranţă, a condiţiilor legale în care se poate efectua uzul de armă, şi prin şedinţe de tragere cu armamentul, pe timp de zi sau de noapte. Poliţiştii ieşeni execută şedinţele de pregătire cu armamentul din dotare, respectiv pistoale Beretta, de calibru 9×19 mm”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel