Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date din paradisurile fiscale. Sinteza informațiilor

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Presa internațională a anunțat cea mai mare scurgere de date din paradisurile fiscale. Au fost documentate tranzacții făcute și proprietăți deținute în secret de peste 100 de miliardari, 30 de lideri mondiali și 300 de oficiali publici. 

11,9 milioane de fișiere care însumează 2,9 TB, constând în 6,5 milioane de documente, mai bine de 2,9 milioane de imagini, 1,2 milioane de emailuri și 467.000 de evidențe contabile au fost puse la dispoziția a 650 de jurnaliști, membri ai Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), potrivit BBC

Este vorba despre cea mai mare scurgere de date din paradisurile fiscale, denumită Pandora Papers. Datele vor fi publicate în perioada următoare, pentru moment fiind disponibilă o sinteză.

Jurnaliștii au documentat tranzacții făcute și proprietăți deținute în secret de peste 100 de miliardari, 30 de lideri mondiali și 300 de oficiali publici, conform BBC. The Guardian precizează că această investigație va dezvălui cum funcționează o lume financiară aflată în urmă, cu tranzacții secrete și proprietăți ascunse. 

Sinteza Pandora Papers 

- Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu apare cu nume și prenume în aceste documente, cu toate că SUA îl suspectează că ar avea o avere secretă. Totuși, există în documente numele mai multor apropiați de-ai săi, printre care și Petr Kolbin, decedat, care a fost numit "Portofelul lui Putin". În documente se face referire și la o femeie cu care Putin ar fi avut o legătură amoroasă.

- Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și-a transferat participația de 25% dintr-o companie offshore unui prieten care este acum consilier de top. 

- Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a fondat o firmă de avocatură care a ascuns activele unui miliardar rus într-o firmă cu proprietari fictivi.

- Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și soția sa, Mehriban Aliyeva, au tranzacționat proprietăți în Marea Britanie de aproximativ 400 de milioane de lire sterline. Corona britanică a plătit pentru o proprietate 67 de milioane de lire sterline unei companii paravan pentru o familie acuzată că și-a jefuit, prin corupție, țara. 

- Fostul premier britanic Tony Blair și soția sa, Cherie, au cumpărat o clădire londoneză cu 6,5 milioane de lire ca să evite, în mod legal, plata unor impozite pe proprietate de 312.000 de lire sterline. Clădirea londoneză era deținută parțial de familia unui ministru din Bahrain. Totul a fost posibil prin achiziționarea unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice. La mijloc e o lacună legislativă.

- Premierul Republicii Cehe, Andrej Babiš, a achiziționat un castel de 22 milioane de dolari în sudul Franței, folosind o companie offshore.

- Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, are un imperiu imobiliar secret în valoare de 100 de milioane de dolari - din Malibu, la Washington și până la Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel