EXCLUSIV  Pandelică, soldăţelul de pe Primăria Sectorului 1. Nicolae Stoian: Este adevărat

Mihai Ciobanu / 05 noi 2019 / 15:11 Salveaza PDF Comentarii

Povestea mai puţin ştiută a lui "Pandelică", soldăţelul care se află în vârful turnului Primăriei Sectorului 1 al Capitalei.

Luca Matei Stoian - arhitect și Nicolae Stoian - profesor au povestit istoria şi anecdotele legate de o clădire reprezentativă a Capitalei, Primăria Sectorului 1, imobil care are un turn asemănător cu cele care se construiesc în Italia. Cei doi au făcut referire la acest imobil într-o discuţie despre clădirile care se ridicau în Bucureşti în perioada interbelică.

“Sunt investiţii publice, este o dorinţă a politicului, a regalităţii, de a se alinia unei arhitecturi internaţionale dar în acelaşi timp cu un limbaj nationalist. Şi apar o multitudine de curente – această perioadă se suprapune şi cu neoromânescul de apogeu – şi aici avem clădiri emblematice: Muzeul Ţăranului Român, o a doua este Primăria Sectorului 1 – cu acea campanilă pe care o regăsim în special la italieni.

Este o perspectivă extraordinară, am avut plăcerea să urc în turn şi chiar ar trebui propus ca turiştii să poată să intre şi să poată vedea belvederea de acolo, să putem avea acces în aceste clădiri emblematice”, a explicat arhitectul Luca Matei Stoian.

“Trebuie amintită funcţia pe care o are clădirea, de primărie, dar şi istoria soldăţelului din vârful clădirii, nu o ştiu în detaliu, dar este într-un fel o anecdotă despre ‘Pandelică’, acel soldăţel aflat în vârf. Lumea oraşului spunea ‘uite-l pe Pandelică’. Ori mie îmi sună interbelic acest cuvânt, îmi aminteşte de terase, de Capşa…”, a subliniat profesorul Nicolae Stoian.

Detalii în video: 

 

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25