Panama. O comunitate indigenă a acuzat Nike că a 'copiat' desene tradiţionale pe unul dintre modelele sale

Membrii grupului etnic amerindian Guna (Cuna sau Kuna) din Panama au acuzat marţi gigantul Nike că a 'copiat' în mod ilegal desene tradiţionale pe unul dintre modelele sale de adidaşi, a cărui vânzare în cele din urmă a fost oprită de către compania de echipament sportiv din SUA, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Potrivit avocaţilor acestei comunităţi, design-ul adidaşilor respectivi - o ediţie limitată a modelului Air Force 1 - este inspirat de 'mola (molas)', o artă textilă bogat colorată, tradiţională acestui grup etnic. Comunitatea l-a acuzat pe gigantul american de încălcarea proprietăţii intelectuale şi a solicitat că vânzarea acestor adidaşi, care urmau să fie introduşi pe piaţă la data de 6 iunie, la preţul de 100 de dolari perechea, să fie suspendată.

'Ne cerem scuze pentru reprezentarea inexactă a originii designului Nike Air Force 1 'Puerto Rico' 2019. În consecinţă, acest produs nu va fi disponibil' la vânzare, a reacţionat un purtător de cuvânt companiei, la solicitarea AFP. Potrivit site-ului de specialitate Sneaker News, Nike a precizat că desenul acestui model - multicolor pe fond negru - se dorea un omagiu adus Puerto Rico-ului şi reprezenta broasca Coqui, emblematică pentru această insulă din Caraibe.

Indienii Guna trăiesc în Panama şi Columbia, majoritatea în arhipelagul San Blas. 'Pentru Guna, mola este ca un steag. Există o adevărată identitate culturală exprimată cu jurul mola. Este un element puternic al identităţii lor', a explicat pentru AFP Monica Martinez, profesor de antropologie socială la Universitatea din Barcelona, care studiază acest grup etnic de 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel