Urmărește emisiunea live


Palmă grea pentru CSM în instanță. Acuzat că a încălcat legea, Consiliul e obligat să organizeze alegeri

foto pexels
foto pexels

CSM este obligat de instanță să organizeze alegeri. 

În urma pensionării judecătoarei Mariana Ghena, un loc de membru în CSM a rămas vacant, unul pentru care majoritatea care controlează Consiliul Superior al Magistraturii ar fi refuzat să declanșeze alegeri. Mariana Ghena era reprezentanta ÎCCJ în CSM. În prezent, ca interimar, locul este ocupat de Marian Buda. Acum, Curtea de Apel Târgu Mureș a decis că CSM a încălcat legea când a refuzat să organizeze alegeri pentru desemnarea unui membru definitiv, notează Luju.ro. Prin decizia luată, Curtea de Apel obligă CSM să organizeze aceste alegeri, ce trebuiau să aibă loc după pensionarea judecătoarei de la ÎCCJ. 

Decizia a fost luată astăzi, 9 septembrie 2022. Judecătorul Robert Iulian Tunsu a admis astfel acțiunea formulată de Opoziția din CSM, respectiv Andrea Chiș, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mihai Bălan și procurorii Cristian Mihai Ban, Florin Deac și Tatiana Toader.

Decizia luată în Târgu Mureș poate fi atacată prin recurs la ÎCCJ, un recurs ce ar putea fi soluționat abia după ce actualul CSM își va fi încheiat mandatul. Dacă se va întâmpla asta, acțiunea ”opoziției” din CSM va rămâne fără obiect. 

Indiferent de ce va urma, decizia Curții de Apel reprezintă o palmă pentru actualul CSM, a cărei majoritate este acum acuzată că a încălcat legea. 

Citește și:

Legile justiției. CSM susține caracterul preponderent pozitiv al proiectelor

Potrivit unui comunicat al CSM transmis prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii 115 din 12 august 2022 au fost avizate favorabil proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectul de lege privind organizarea judiciară şi proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu observaţiile prezentate în anexa care face parte integrantă din respectiva hotărâre.

”Aşa cum s-a arătat şi în cuprinsul avizului, principalele aspecte propuse prin proiecte cu privire la statutul judecătorilor şi procurorilor şi sistemul judiciar, în ansamblul său, corespund, în esenţă, viziunii Consiliului Superior al Magistraturii, răspunzând atât nevoii de a menţine acele soluţii legislative care şi-au dovedit eficienţa, cât şi celei de a implementa soluţii diferite de cele consacrate, dacă acestea din urmă nu mai corespund realităţilor din sistem”, arată Consiliul.

De altfel, în procedura de avizare, Consiliul Superior al Magistraturii spune că a solicitat punctele de vedere ale instanţelor şi parchetelor cu privire la propunerile formulate, proiectele de lege transmise spre avizare fiind apreciate de majoritatea acestora, observaţiile înaintate având în general un caracter tehnic.

”În concluzie, atât Consiliul Superior al Magistraturii, în largă majoritate, cât şi cele mai multe instanţe şi parchete, susţin caracterul preponderent pozitiv al celor trei proiecte de lege. În acelaşi timp, Consiliul se va implica în continuare în procesul legislativ în conformitate cu principiul cooperării loiale, observaţiile reţinute în hotărârea de avizare urmând a fi susţinute şi în cadrul procedurii parlamentare, în scopul asigurării tuturor garanţiilor pentru consolidarea independenţei sistemului judiciar şi realizarea unui act de justiţie la standarde înalte, contribuind astfel la creşterea încrederii întregii societăţi în justiţie”, se precizează în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel