Palmă dură pentru PMP, de la Andrei Pleșu: Este la fel ca PSD

Andrei Pleșu, fost consilier al lui Traian Băsescu în primul său mandat de președinte al României, susține că PMP nu se diferențiază cu nimic de toate celelate partide de la noi, deoarece și în cazul acestei formațiuni politice primează "solidaritate de gaşcă sau de club", în care fiecare membru e un „microbist" isteric, angajat trup şi suflet în întreţinerea unui „stat în stat".

"La un recent congres de partid, unul dintre candidaţii la conducere a făcut un apel frust, dar legitim, la depăşirea „patriotismului" de grup: partidul în sine nu e nici o căsătorie patetică, nici măcar un parteneriat al co-interesării, ci o simplă unealtă, un dispozitiv de luptă pentru cucerirea puterii, în vederea slujirii unui anumit mod de a gîndi, a unei anumite viziuni despre viaţa comunitară, cu accent pe interesul naţional, prin definiţie trans-partinic. În absenţa unei asemenea înţelegeri pragmatice a ideii de „partid", se ajunge, inevitabil, la o solidaritate de gaşcă sau de club, în care fiecare membru e un „microbist" isteric, angajat trup şi suflet în întreţinerea unui „stat în stat", a unui colectivism propagandistic, orientat strict spre propria conservare şi propăşire. Partidul devine, astel, obiect de idolatrie. La noi, deocamdată, aşa sunt toate partidele. Efectul paradoxal al acestei mentalităţi e caracterul fluid al politicii electorale. Ca să cîştigăm (noi şi-ai noştri), suntem gata să ne facem, conjunctural, fraţi cu oricine: cu foşti duşmani, cu hoţi de drumul mare, cu vipuri de mîna a doua, cu papagali ţanţoşi, pendulînd între imbecilitate şi ridicol", susține Andrei Pleșu în cel mai recent editorial al său din Adevărul.

Citește și Diferența dintre Andrei Pleșu și Ion Rațiu

Mai mult, filosoful chiar apreciază că prioritățile PMP nu diferă de cele ale partidului totalitar din perioadă de dinainte de 1989.

"Evident, domnul de care vorbeam la început, cel care le cerea colegilor săi să prefere curajul, spiritului de obedienţă şi interesele ţării, interesului de partid, nu a avut prea mare succes. I s-a răspuns ferm, de la înălţimea „conducerii", că „ne pasă de partid", că partidul e sensul vieţii şi al luptei noastre. Pentru cei din generaţia mea, nu e nimic nou. Sloganul epocii de aur stabilise deja ordinea „corectă" a proprităţilor: „Partidul, Ceauşescu, România!" Cum se vede, ţărişoara era, cam ca şi acum, abia pe locul trei...", a mai scris Andrei Pleșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel