Pakistanul a permis Chinei să fotografieze elicopterul CIA "invizibil" abandonat la Abbottabad, folosit în raidul asupra lui bin Laden

black-hawk-bin-ladenraid1
black-hawk-bin-ladenraid1

Pakistanul a permis inginerilor din armata chineză să fotografieze şi să ia eşantioane din elicopterul "invizibil" ultrasecret pe care forţele speciale americane l-au abandonat, din cauza unei avarii, în timpul raidului în care l-au ucis, în mai, pe Osama ben Laden, afirmă Financial Times.

"Statele Unite au acum informaţii că Pakistanul, în special ISI (serviciile de informaţii pakistaneze- n.r.) au dat acces armatei chineze la elicopterul lăsat la sol la Abbottabad", a declarat pentru Financial Times o persoană din cercul serviciilor de spionaj.

Inginerii chinezi au fost lăsaţi să inspecteze epava şi să o fotografieze, dar şi să ia probe din stratul exterior special cu care este acoperit aparatul - graţie căruia echipa americană a intrat în Pakistan fără a fi depistată de radare, a mai declarat sursa.

Consiliul naţional de securitate al preşedintelui Obama a discutat despre acest incident şi încearcă să decidă cum să răspundă, dar administraţia americană are relativ puţine pârghii. "Situaţia nu ne face fericiţi", a spus sursa citată de Financial Times.

Un oficial guvernamental cu rang înalt a declarat că e greu de spus cât de multe informaţii utile au putut culege chinezii, pentru că cea mai mare parte a elicopterului a fost distrusă, teoretic, în timpul operaţiunii.

Când echipa Navy Seals a pătruns, în mai, în reşedinţa din oraşul militar Abbottabad unde locuia ben Laden, unul dintre elicopterele Black Hawk modificate s-a lovit de un zid al complexului şi a devenit inoperabil. Trupele Seals au folosit un ciocan pentru a distruge instrumentele de la bord, apoi au folosit explozibil pentru a detona aparatul, în speranţa că vor păstra secretă tehnologia militară. Totuşi, o bucată din coada elicopterului a aterizat dincolo de zidurile reşedinţei lui ben Laden şi a rămas intactă. John Kerry, preşedintele comisiei pentru relaţii externe a Senatului american, a fost în Pakistan în urmă cu două săptămâni pentru a se asigura că bucata respectivă din aparat va fi returnată Statelor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel