Urmărește emisiunea live


Pakistan și India, război. Scenariu de coșmar pentru umanitate

Declanșarea unui război nuclear între India și Pakistan ar duce la moartea a peste 100 de milioane de oameni, arată un studiu efectuat de Universitatea Rutgers din Statele Unite, informează publicația Daily Mail.

Noile tensiuni dintre cele două state asiatice i-au făcut pe cercetători să încerce să stabilească ce s-ar întâmplă în cazul unui conflict nuclear, iar studiul a fost publicată în revista științifică Science Advances.

Scenariul rezultat presupune moartea a 100 de milioane de oameni. Ar urma o foamete globală, pentru că armele nucleare declanșate ar produce reziduuri care ar bloca lumina soarelui până la 10 ani.

Bilanțul ar crește la 125 de milioane de morți

Bilanțul ar putea crește la 125 de milioane de morți, dacă ambele țări ar folosi întreg arsenalul nuclear de car dispun, printre care se află și bombe de 100 de kilotone.

India și Pakistan dețin fiecare aproximativ 150 de focoase nucleare, iar numărul acestora ar urma să crescă în următorii ani.

Acest studiu vine într-un moment în care tensiunile dintre cele două țări sunt la cote ridicate, veșnicul motiv fiind teritoriul Kashmir, cu populație preponderent musulmană.

"Din păcate, acest lucru se întâmplă din când în când, pentru că India și Pakistan sunt în conflict pentru regiunea Kashmir și foarte des auzim de victime de-a lungul graniței", a declarat Alan Robock, co-autor al studiului, informează Agerpres.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a înlăturat în august autonomia porțiunii din Kashmir controlată de țara sa, iar premierul Pakistanului a avertizat ONU săptămâna trecută că disputa ar putea escalada la nivel de război nuclear.

Ultimul conflict între cele două țări a avut loc în februarie, dar situația a fost detensionată, după ce Pakistanul a predat Indiei un pilot de vânătoare capturat.

Politica Indiei este să nu atace prima, însă își rezervă dreptul la un răspuns nuclear în cazul unui atac cu arme de distrugere în masă. În scenariul imaginat de cercetători, statul pakistanez ar declanșa primul atac, însă aceștia au spus că asta nu însemnă că acest lucru este mai probabil.

Efecte peste Hiroshima și Nagasaki

Bombele de 100 de kilotone sunt de șase ori mai puternice decât cele folosite de americani în atacurile de la Hiroshima și Nagasaki. O singură detonare ar putea ucide 2 milioane de oameni și ar răni alți 1,5 milioane.

Efectele armelor nucleare ar acționa asupra mediului înconjurător, reducând precipitații, scăzând temperaturile și cantitatea de lumină care ajunge pe Pământ.

Johann Chacko, doctorand la Școala de Studii Orientale și Africane din Londra, a spus că astfel de studii ajută comunitatea internațională să evalueze costul unui război nuclear pentru toate statele, nu doar cele beligerante, în special efectele climatice.

"Există puține indicii în istoria conflictului dintre India și Pakistan care să sugereze că liderii acestor țări ar fi dispuși să lase disputa să escaladeze până în momentul anihilării totale", mai spune Chachko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel