EXCLUSIV  Our Body, Constanţa. Morţii dintre vii. Cu cât poţi cumpăra un om? O imagine greu de uitat

A fost odată un om. Ca mine, ca tine. Cu familie, prieteni, speranţe şi eşecuri. Un om care nu şi-ar fi imaginat niciodată că poate fi cumpărat cu 50 de lei.

Da, cu suma de 50 de lei un om viu poate vedea un om mort. Îl poate privi oricât doreşte. Din faţă, din spate. Îi poate vedea trăsăturile feţei, îi poate urmări linia corpului şi îşi poate imagina cine a fost acel om. Ce nume a avut, ce fel de viaţă a dus, ce dureri îi ascunde inima pe care tu acum o poţi vedea la doar câţiva cm distanţă. Toate informaţiile acestea îţi sunt interzise şi poate de aceea expoziţia „OUR BODY: Universul Interior” surprinde şi şochează deopotrivă.

După ce-a traversat zeci de ţări, fiind văzută de peste 50 de milioane de vizitatori, expoziţia „OUR BODY: Universul Interior” îşi va închide, zilele următoare, porţile la City Mall din Constanţa. Timp de mai multe luni, oamenii au putut vizita... morţii dintre vii. Corpuri omeneşti şi bucăţi din trupul uman au fost conservate în scop ştiinţific pentru o lecţie de anatomie atipică.

Expoziţia începe oarecum timid, o senzaţie de mister şi „pericol” fiind dată de locul ales, culoarea neagră şi lumina difuză. Pe măsură ce înaintezi vezi exponate precum cranii, disecţii, corp feliat, tumori, organe vascularizate, plămâni distruşi de metastază.  

La un moment dat, te gândeşti că nu e ceva neobișnuit, dar doar pentru că mintea ta nu poate înghiţi imaginea unor cadavre expuse ca într-un muzeu. Dacă mintea ar asimila cu adevărat informaţia, atunci înţelesul ar fi răvășitor. Un atac la demnitatea umană.

Mergi mai departe şi dai de un culoar rezervat dezvoltării intrauterine. Fetuşi în diferite stadii de dezvoltare sunt păstraţi în formol, în recipiente speciale. Chipuri care nu vor deschide niciodată ochii. Mergi mai departe şi te gândeşti, dacă aș fi copil, mi-aş fi dorit să nu mă ducă nimeni la expoziţia asta. Însă expoziţia a fost vizitată de mulţi copii, mărturie stau bileţelele de mână scrise la finalul acesteia.

Cu privire la scopul expoziţiei, pot digera lecţia de anatomie atipică, însă nu pot înţelege de ce sunt reprezentați în poziții nefirești.  Un cadavru joacă tenis. Mergi mai departe şi te gândeşti la cancer. Ai văzut ficat măcinat de cancer, uter distrus de cancer. Acum înţelegi altfel boala care ţi-a luat oamenii dragi. Acesta e singurul motiv bun pe care îl pot găsi expoziţiei: te face să te gândeşti altfel la sănătatea ta şi a celor pe care-i iubeşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel