OUG Editura Didactică și Pedagocică. CCR, decizie privind sesizarea PNL, USR și PMP

Curtea Constituţională a României a admis joi sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL, USR, PMP şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale privind Legea pentru aprobarea OUG 76/2017 referitoare la transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni. 

Potrivit unui comunicat al CCR, plenul a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, două obiecţii privind Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - SA ca urmare a reorganizării Regiei Autonome "Editura Didactică şi Pedagogică" prin transformare, una formulată de 61 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL, iar cealaltă de 50 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale USR, PMP, minorităţilor naţionale şi neafiliaţi. 

Constatând identitatea de obiect al acestor două sesizări, Curtea Constituţională a dispus conexarea lor, iar în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile actului normativ sunt neconstituţionale. 

Argumentarea soluției

"În argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a reţinut că, potrivit jurisprudenţei sale, prin caracterul lor normativ, legile şi ordonanţele Guvernului au aplicabilitate generală şi îşi extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor (...). În acest context, Curtea a constatat că înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - SA ca urmare a reorganizării Regiei Autonome 'Editura Didactică şi Pedagogică' dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară - lege sau ordonanţă de urgenţă", se precizează în comunicat. 

Conform aceleiaşi surse, CCR a reţinut că înfiinţarea sau reorganizarea activităţii unei regii autonome se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale, astfel că ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege. 

"Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 76/2017 încalcă art. 1 alin. (4), art. 16 alin. (1) şi (2), art. 61 alin. (1) şi art. 115 alin. (7) din Constituţie", se mai arată în comunicat. 

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată preşedintelui, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului României. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel