OUĂ INFESTATE. Ce este FIPRONIL, pesticidul din mijlocul scandalului

Birou vandalizat cu oua
Birou vandalizat cu oua

Fipronil, un pesticid deja criticat pentru toxicitatea sa ce provoacă moartea albinelor, este acum în centrul unui scandal de contaminare a milioane de ouă. 


 

Cum acționează? Când poate fi folosit? Există riscuri pentru sănătatea umană?

Agenția France Presse a publicat o prezentare detaliată a acestui produs.

Dezvoltat de compania Rhône-Poulenc la sfârșitul anilor 1980, această substanță toxică este comercializată din 1993 și deținută în prezent de BASF, un gigant al industriei chimice.

Fipronil este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete și zgarde împotriva puricilor și căpușelor pentru câini și pisici) și în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu termite, furnici, gândaci...). Acționează prin perturbarea transmiterii impulsurilor nervoase către celulele nervoase. Insectele afectate mor de hiperexcitare.

Interzis în UE

În agricultură, fipronil este utilizat în principal sub marca Regent, împotriva insectelor dăunătoare culturilor de porumb, floarea-soarelui sau cartofi, în special prin acoperirea semințelor.

Acuzat că provoacă o supra-mortalitate a albinelor, această întrebuințare este interzisă în Franța din 2004, precum și în majoritatea țărilor europene. Rămâne autorizat în acest scop în Belgia și Olanda, ca și în multe alte țări din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

Utilizarea ca insecticid este însă interzisă în Uniunea Europeană la animalele destinate consumului uman, cum sunt găinile și ouăle lor.

Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu grad de pericol moderat la om, pornind de la testele pe animale.

Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid).

În alte cazuri, efectele care se observă nu se produc decât în caz de expunere repetată (...) și sunt în general reversibile. O expunere accidentală la o doză foarte mică nu ar trebui să fie dăunătoare, a explicat Alan Boobis, profesor de toxicologie la Imperial College din Londra, la solicitarea AFP.

Fipronil pare să fie eliminat suficient de rapid de către organism și este puțin probabil să se acumuleze în mod semnificativ în timp, a adăugat profesorul.

Cercetări suplimentare

Într-un raport publicat în 2005, agențiile de sănătate AFSSA și AFSSE din Franța (devenite ANSES) estimau deja că nu există deocamdată vreun element care să indice că expunerea la fipronil constituie un risc pentru sănătatea umană, în condițiile de utilizare recomandate.

Cu toate acestea, aceste instituții au recomandat cercetări suplimentare cu privire la posibile efecte pe termen lung asupra hormonilor tiroidieni, în special pentru persoanele expuse la locul de muncă.

În cazul crizei actuale, riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg).

Retragerea ouălor de pe piață (...) este mai importantă pentru a reasigura populația cu privire la siguranța alimentelor decât pentru protejarea sănătății, potrivit profesorului Boobis.

Uniunea Europeană consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă ingerează mai puțin de 0,009 mg / kg în timpul unei mese sau a unei zile. Pentru o persoană cu o greutate de 60 kg, aceasta reprezintă 0,54 mg sau aproximativ opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil.

Agenția de sănătate din Germania BfR a avertizat, totuși, că cele mai mari concentrații constatate ar putea duce la depășirea limitelor recomandate la copii. Dar chiar și în acest caz, o depășire pe termen scurt nu înseamnă în mod automat că consumul produsului alimentar în cauză implică un risc pentru sănătate, a asigurat aceasta.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel