Urmărește emisiunea live


Osiris Rex, sonda spaţială a NASA, va merge spre Apophis, asteroidul despre care se credea că va lovi Pământul

Fotografie creată de Alex Andrews, de la Pexels
Fotografie creată de Alex Andrews, de la Pexels

NASA va orienta sonda spaţială Osiris-Rex spre asteroidul Apophis, despre care se credea la un moment dat că va lovi Pământul. 

NASA a extins cu nouă ani misiunea sondei sale Osiris-Rex pentru ca aceasta să ajungă la o nouă destinaţie, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, informează DPA. Sonda Osiris-Rex se află în prezent pe drumul de întoarcere spre Pământ pentru a livra eşantioanele pe care le-a prelevat de pe asteroidul Bennu în 2020.

Redenumită OSIRIS-APophis EXplorer (Osiris-Apex), sonda va fi redirecţionată către Apophis, un asteroid cu diametrul de aproximativ 370 de metri, care va ajunge la o distanţă de 32.000 de kilometri de Pământ, în 2029, scrie Agerpres.

"OSIRIS-APEX va intra pe orbita lui Apophis la scurt timp după trecerea asteroidului aproape de Pământ, oferind un prim-plan fără precedent cu acest asteroid de tip S", a indicat NASA într-un comunicat.

Sonda urmează să studieze modificările asteroidului cauzate de această trecere prin apropierea Pământului şi se va folosi de propulsoarele sale cu gaz pentru a încerca să disloce şi să studieze praf şi roci mici de pe Apophis şi dincolo de suprafaţa acestuia.

Opt misiuni NASA continuă



NASA a anunţat că misiunile a opt dintre sondele sale spaţiale vor fi extinse. Astfel, Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter, MAVEN, Mars Science Laborator (roverul Curiosity), modulul robotizat InSight, Lunar Reconnaissance Orbiter, Osiris-Rex şi New Horizons îşi vor continua activitatea, în condiţiile în care vor continua să fie apte din punct de vedere tehnic.

Majoritatea misiunilor vor fi prelungite cu trei ani, iar InSight va continua până la sfârşitul anului 2022, cu excepţia cazului în care capacitatea electrică a modulului robotizat va permite operaţiuni mai îndelungate.

"Misiunile extinse ne oferă oportunitatea de a pune în practică investiţiile mari ale NASA în explorare, permiţând continuarea operaţiunilor ştiinţifice la un cost mult mai mic comparativ cu dezvoltarea unei noi misiuni", a explicat Lori Glaze, director al Diviziei de Ştiinţe Planetare în cadrul sediului NASA din Washington.

Se credea că Apophis va lovi Pământul 

În privința asteroidului Apophis se credea că prezintă un ușor risc de impact asupra Pământului în 2068, dar acum observațiile radar au exclus acest lucru, transmite NASA.

După descoperirea sa în 2004, asteroidul 99942 Apophis fusese identificat ca unul dintre cei mai periculoși asteroizi care s-ar putea izbi violent de Pământ. Totuși, noile măsurători ale experților au exclus această posibilitate. Orbita sa a devenit mai bine determinată.

Acum, rezultatele unei noi campanii de observare a radarelor combinate cu o analiză precisă a orbitei i-au ajutat pe astronomi să concluzioneze că nu există riscul ca Apophis să aibă impact asupra planetei noastre timp de cel puțin un secol.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel