Oros promite despăgubiri pentru fermieri. Peste un milion de hectare afectate

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că peste un milion de hectare cu porumb și floarea soarelui au fost afectate de seceta pedologică extremă și puternică din acest an, însă se caută soluții și pentru despăgubirea fermierilor care au însămânțat în primăvară.

„Dacă ne referim la recolta din acest an, a fost afectată foarte tare, foarte drastic de seceta pedologică extremă și puternică, care s-a răsfrânt asupra producției de cereale însămânțate în toamna anului trecut, dar și asupra a ceea ce s-a însămânțat în primăvară. Dacă din cele 2,9 milioane ha însămânțate în toamnă au fost afectate 1,18 milioane hectare, din nefericire și tot ceea ce s-a însămânțat în primăvară, și aici mă refer în primul rând la porumb și floare, iarăși avem o cifră destul de mare: peste un milion de hectare afectate.

Noi am spus că facem despăgubiri și este normal să facem aceste despăgubiri, iar pentru recolta din primăvară despăgubirile au ajuns în conturile fermierilor. Guvernul a alocat 850 de milioane de lei, sigur, insuficient, dar atâta s-a putut. Nu am putut acoperi toate pierderile pe care fermierii le-au avut (...) Pentru suprafețele însămânțate în primăvară avem o evaluare, facem verificările și căutăm soluții să-i despăgubim și pe acești fermieri”, a precizat Oros la B1 TV, conform Agerpres.

Despăgubirile nu sunt o soluție pe termen lung

Ministrul a precizat că pe termen lung nu aceasta este soluția, pentru că „despăgubirile nu acoperă nici pe departe pierderile suferite”.

„Trebuie să încetăm să mai fim o agricultură meteo-dependentă și trebuie să investim foarte mult și foarte repede în această strategie de gestionare a apei și am găsit această oportunitate în programul național de relansare și creștere a rezilienței, unde avem alocate 6,5 miliarde euro, bani care vor trebuie cheltuiți între 2021 și 2026”, a adăugat el.

Situația scumpirilor devine o realitate

Întrebat dacă vor exista scumpiri din cauza secetei la produsele alimentare și în mod special la pâine, șeful de la Agricultură a răspuns: „Cu siguranță nu se va întâmpla acest lucru”.

„Producțiile au fost scăzute, dar necesarul de consum pentru grâu panificabil este de 2,2 milioane tone. Mai consumăm cam 550.000 tone pentru grâu semințe, mai sunt cam 400.000 tone pentru grâu utilizat în furaje și încă aproximativ 500.000 tone de grâu pentru industrializare, alcool. Acesta este consumul intern al României. Anul acesta am avut o producție de 5,6 milioane tone, deci producția de anul acesta, deși a fost diminuată mult de secetă acoperă necesarul de consum. Dar prețul grâului nu e dat doar de ceea ce se produce într-o anumită țară. Din nefericire pentru noi, doar zona Mării Negre a fost anul acesta afectată de secetă. La nivel mondial producțiile au crescut, de aceea nu ne așteptam ca prețul grâului de panificație să crească și să crească și cel al pâinii. Cu siguranță nu se va întâmpla acest lucru”.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy