Originea alunelor. Analiza cu RMN, metodă de testare

Rodica Mitu / 06 feb 2019 / 16:19 Salveaza PDF Comentarii
Alune
Alune

Alunele și nuciferele, în general, la fel ca și uleiul de măsline, brânza și alte produse agricole, au proprietăți diferite, în funcție de originea lor geografică.

Deoarece consumatorii și prelucrătorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru nuci mai bune - în special pentru bomboane fine și alte delicatese - sunt necesare metode de testare pentru autentificarea fiabilă a țării de origine a fructului. Rezultatul unei cercetări a Universității din Hamburg, publicat în ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry, susține că, prin analiza cu RMN, s-ar putea realiza această identificare a originii.

Cercetătorii au analizat 262 mostre de nuci din diferite regiuni ale lumii și au extras metaboliții, pe care i-au identificat prin spectroscopia RMN de protoni. Spectrele au arătat că nucile provenite din diferite regiuni aveau diferite profiluri de metaboliți, anumiți compuși dovedindu-se a fi un caracter distinctiv pentru anumite zone.

De exemplu, cantitatea de betaină, derivat de aminoacid, a variat semnificativ în fructele cu coajă lemnoasă din diferite țări. Astfel, betaina ar putea fi un biomarker bun intr-un test viitor pentru a identifica sursa unui lot special de nuci, spun cercetătorii, potrivit acs.org.

Precizie de 96%

 

Pentru o determinare mai exactă, metoda RMN - care are o precizie de 96% - ar putea fi utilizată în combinație cu un test anterior, care a evaluat un alt grup de metaboliți din alune folosind cromatografie lichidă și spectrometria de masă.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29